– Kan bli mindre lønnsomt med grensehandel

En stadig sterkere svensk krone kan svekke grensehandelen, tror sjeføkonom Tor Steig i NHO.

Sjefsøkonom Tor Steig i NHO

Sjeføkonom Tor Steig i NHO tror det kan bli mindre attraktivt med grensehandel - hvis utviklingen fortsetter.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Grensehandelstanden satser enda mer framover. På svensk side for Østfold, skal det bygges ut ikke mindre enn fire sentere i nærmeste framtid.

LES: Kjempesatsing ved svenskegrensen

Men, i bakgrunnen spøker en stadig sterkere svenskekrone. Det kan få konsekvenser for grensehandelen, ifølge sjeføkonom i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Tor Steig.

Han tror svenskekrona kan komme til å ta igjen den norske, noe som igjen kan gi økte priser i Sverige.

– Vi ser at at veksten i den svenske økonomien har tatt seg betydelig opp, noe som har ført til en styrking av den svenske krona. Prisforskjellene vil på sikt utlikne seg og gjøre det mindre attraktivt med grensehandel, sier Steig til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grensehandel

I 2010 passerte omsetningen ved Nordby shoppingsenter 3,5 milliarder kroner.

Foto: NRK / NRK

Ikke bekymret

Svenskekrona har allerede styrket seg - fra rundt 80 øre for ett år siden, til nesten 90 øre nå. Men kjøpmennene på grensa er ikke særlig bekymret.

Ståle Løvheim er senterleder hos det delvis Thon-eide Nordby Shopping på Svinesund. I 2010 passerte omsetningen her 3,5 milliarder kroner.

Løvheim tror veksten vil fortsette, selv om den svenske krona blir sterkere.

– Litt av årsaken er kostnadsforskjellen mellom Norge og Sverige. Men det viktigste er at folk ikke bare drar hit på grunn av prisene. Nordmenn drar på grensehandel på grunn av turen. De ønsker å oppleve noe mer enn bare det å handle, sier han.

LES OGSÅ:

Utvider i 2012

Det er to Systembolag i Strømstad, og butikken på Oslovägen er det mestselgende polet i hele Sverige. Butikksjef Martin Englund er heller ikke bekymret med tanke på fremtiden.

Ni av ti kunder er nordmenn og butikken skal utvides kraftig i 2012.

– Vi har for lite plass. Det er rett og slett for mange kunder, sier Englund.

I Ed, tre mil mot øst, skal et større handlesenter etableres, og på det gamle handelsområdet på Svinesund planlegges 22.000 nye kvadratmeter.