– Måtte fokusere på seerne

Programleder Ole Rolfsrud forteller at det var dramatisk da en person kollapset under en direktesending fra sjakk-OL. – Vi måtte holde fokus, sier Rolfsrud.

Ole Rolfsrud

Programleder Ole Rolfsrud sier han forsøkte å fokusere på seerne da en spiller kollapset like i nærheten av studio.

Foto: NRK

– Det var veldig dramatisk. Når folk begynner å hyle og skrike i sjakkhall, så er det et tegn på at noe er alvorlig galt, forteller Ole Rolfsrud.

Han var programleder på NRKs direktesendinger fra sjakk-OL i Tromsø da en deltaker kollapset i spillerhallen.

Les: Spiller kollapset og døde under sjakk-OL

– Når vi snur oss så ser vi masse folk som løper, og det er heller ikke et godt tegn i store folkemengder. Men vi ser grunnen med en gang, og det er da denne mannen fra Seychellene, som kollapset rett under studioet vårt.

Holdt fokus på seerne

– Jeg så han falle til gulvet, og at helsepersonell kom raskt til og begynte gjenoppliving.

Mannen kollapset rett under studio, og Rolfsrud sier at han måtte tenke raskt for å ikke la hendelsen påvirke direktesendingen.

– Vi laget TV for folk der hjemme, som ikke så denne hendelsen, og derfor på ingen måte skjønte alvorlighetsgraden av det som skjedde. Så jeg sa til de andre at de ikke måtte se ned, for å ikke bli satt ut.

Spiller forlot studio

En av de medvirkende i sendingen så også hva som skjedde. Spilleren Jon Ludvik Hammer var i studio for å snakke om sitt sjakkparti, men ble satt veldig ut av det som skjedde bare få meter fra dem.

Illebefinnende

Helsepersonell forsøker å gjenopplive spilleren som falt om under sjakk-OL.

– Han fikk valget om å forlate sendingen, og det ville han. Det har jeg full forståelse for og det er selvfølgelig helt greit.

Rolfsrud sier at han prøvde så godt han kunne å ikke bli satt ut, men at han måtte følge med på situasjonen.

– Jeg fulgte ikke veldig nøye med fordi jeg hadde en sending å konsentrere meg om, så jeg måtte holde fokuset på seerne. Jeg så ned med ujevne mellomrom for å oppdatere meg på situasjonen. Jeg måtte gjenta at det var en person som hadde fått et illebefinnende, og at han fikk behandling. Jeg måtte si fra da mannen forlot hallen.

Rolfsrud forteller at en slik situasjon aldri er noe man er forberedt på som journalist.

– Man er alltid forberedt på et scenarioet hvor det verst tenkelige skjer, og man trener mentalt på ulike situasjoner. At uforutsette ting skjer som at et innslag ikke kommer på lufta eller at gjester nyser.