Hopp til innhold

– Måkene går aldri til fysisk angrep

Juni er tiden hvor måkeunger forlater redet og legger ut på vandring. Da følger spente foreldre med, og de kan oppleves som skremmende.

Starten på sommeren er tiden hvor små måkeunger begynner å hoppe ned fra tak og reir. Da følger er gjerne måkemor og måkefar i nærheten, og de er ikke så glad for at mennesker nærmer seg de små.

Måkenes hekketid strekker seg fra mars og gjennom sommeren. Små måkebarn begynner å dukke opp allerede i slutten av mai, men det er nå de gjør storinnrykket.

– Nå er fullt trykk over alt, de tyter ut, sier ornitolog Rune Aae til NRK.

Han forteller at måker legger mellom to til fire egg. Hvor måkene hekker varierer derimot veldig.

– Fiskemåker og hettemåker hekker i veldig tette kolonier, mens gråmåker og sildemåker hekker litt mer for seg selv. Den litt grumsete definisjonen bymåker er gjerne fiskemåker som er sosiale hekkere og ofte slår seg ned på tak.

Rune Aae

Ornitolog Rune Aae har råd til hvordan man best kan beskytte seg mot måker, og det er ikke komplisert.

Foto: Christian Nygaard-Monsen

Les ornitologens tips til hvordan man best kan beskytte seg mot måkeangrepet nederst i saken!

Faller ikke ned - de hopper

Små måkeunger finner man ofte ruslende på parkeringsplasser eller andre steder der det er mange folk. Måkeungene har ikke falt ned fra tak eller fra redene sine.

– Måkebarn detter ikke ned, de hopper ned. De ligger ikke i reiret lenger enn de må, det kan være skummelt å ligge der for lenge. De hopper ut og begynner å gå. De går ganske tidlig, lenge før de kan fly, forteller Aae.

Ser man en måkeunge, er sannsynligvis ikke en større måkemor eller måkefar langt unna. Da kan det være lurt å se opp før en måke kommer flygende i full fart.

måkeunger

Måkeunger er et vanlig syn på begynnelsen av sommeren.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– Det gjør de rett og slett for å beskytte ungene. Er det noe som truer barna deres, vil de gå til forsvar.

Ornitologen understreker at det ikke er fuglene vi tobeinte bør være sinte på eller redde for.

– Det er ikke deres feil, det er vi som går i veien. Det blir av og til konflikter fordi vi er på samme sted.

– Går aldri til fysisk angrep

Rune Aae mener det ikke er noe poeng i å bli redd for måker som beskytter barna sine.

– Måkene går aldri til fysisk angrep, det er bare skinnangrep for å få deg bort.

Det kan likevel skjer at noen blir truffet av en fuglefot eller en vinge, men da har fuglen feilberegnet avstanden. Ornitologen har likevel et tips til hvordan man best kan beskytte seg mot måkene.

Når jeg går i en hekkekoloni og driver med ringmerking, holder jeg en hånd løftet over hodet. Da er det mer enn trygt nok. Det er ikke noe farlig om en måke skulle komme mot deg, men for enkelte kan det oppleves som ubehagelig.

Ornitolog, Rune Aae

Det er ikke lov å avlive måker uten tillatelse fra rette instanser. Aae råder de som finner måkene plagsomme om å forsiktig flytte måkeungene bort.

– Det kan holde å flytte de 20 meter, men da må du være helt sikker på at foreldrene får det med seg. Ellers dør ungene fordi de ikke får i seg mat, avslutter ornitologen.