Hopp til innhold

– Må lære om islam på norsk

Moskeene i Bærum gjør ikke nok for å hindre at muslimsk ungdom radikaliseres, mener Hossam Belkilani, som leder en muslimsk ungdomsorganisasjon i Oslo. Nøkkelen er undervisning på norsk, sier han.

Sandvika stasjon

Her er et av stedene hvor ungdom har blitt oppsøkt av radikale muslimer.

Foto: Dang Trinh / NRK

Ungdom trenger kunnskap om sin egen religion, for å unngå å bli et lett bytte for ytterliggående muslimer, mener lederen av Rabitas Unge Norge, Hossam Belkilani. Han sier Bærum mangler aktivitetstilbud for muslimsk ungdom.

På et møte denne uka kom det frem at radikale muslimer har oppsøkt ungdom i Bærum på både klubbhus, skoler, sentre og på togstasjoner.

Felles språk

– Mange muslimske ungdommer i Bærum snakker norsk bedre enn sitt eget morsmål. Så hvis man ønsker å inkludere norsk ungdom, spesielt nå med tanke på det Bærum kommune har gått ut med, så må tilbudet tilpasses ungdommene, sier Belkilani.

Han bor selv i Bærum, men går til Rabitamoskeen i Oslo.

– Ved Rabitamoskeen får folk som kommer alltid høre talen på norsk, før den leses på arabisk. På den måten inkluderes alle, uansett språkbakgrunn. Slik er det ikke i Bærum, forteller Belkilani.

Hossam Belkilani, leder av den muslimske ungdomsorganisasjonen Rabitas Unge Norge.

Hossam Belkilani, leder av den muslimske ungdomsorganisasjonen Rabitas Unge Norge.

Foto: Privat

Han etterspør sosiale aktiviteter der flere ungdommer kan møtes sammen med imamen.

– På denne måten får ungdom en plattform der de kan stille religiøse spørsmål istedenfor å finne svar på for eksempel nettstedet Youtube, sier han.

Han forklarer hvor viktig det er at ungdom får tett kontakt både med hverandre og sin moske. Da faller ikke ungdom utenfor og havner i fare for å rekrutteres av radikale muslimer.

– Informasjon er viktig. Derfor må imamen og moskeen være åpne og inkluderende. Ungdom med ekstreme eller radikale tanker om egen tro, er ofte ungdom som har lite kunnskap, sier han.

Har ikke råd til et tilbud på norsk

Mahamed Muuse forstander i Al-Rahma Islamic center i kommunen forteller at trossamfunnet har de tilbudene de har økonomisk forutsetning til å ha.

– Vi bruker alle ressurser vi har. Derfor vil jeg si at utsagnet til Belkilani til en viss grad ikke stemmer. Vi gjør kanskje ikke nok, men vi gjør det vi kan med det vi har, sier han.

Moskeen har et grunnleggende tilbud for sine medlemmer. Blant annet undervisning for eldre og små barn, utlån av litteratur samt at de arrangerer religiøse høytider.

– Har dere et tilbud på norsk?

– Nei, det har vi ikke. Vi er et nyetablert trossamfunn og har ikke de økonomiske forutsetningene for å ha et tilbud på norsk, sier han.

Muuse mener at forslaget ikke er nok for å bli kvitt problemet.

– Det eneste et tilbud på norsk kan forhindre, er misoppfatninger om islam og kjernen i religionen. Men jeg er uenig i at det alene kan forhindre radikalisering, sier han.

Muuse skulle gjerne hatt et tilbud på norsk.

– Jeg håper at vi kan tilby det i fremtiden, sier han.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med den andre moskeen i Bærum.