– Legevakten er nedslitt og skitten

Legevakten i Oslo får kraftig kritikk for lange ventetider og skitne lokaler. Direktør i Helseetaten i Oslo, Endre Sandvik, sier de har tatt tak i renholdsproblemene.

Legevakta i Oslo

Legevakten i Oslo får kraftig kritikk for dårlig renhold.

Foto: Anniken Mihle / NRK

– Det er veldig lite hyggelig å få slike tilbakemeldinger for vi satser veldig på å gi best mulig service til våre pasienter. Legene som jobber der jobber beinhardt 24 timer i døgnet, syv dager i uka, sier Sandvik til NRK.

Kritikken Sandvik snakker om kommer fra Tone Tellevik Dahl i Helse- og sosialkomiteen i Oslo kommune.

Tidligere i dag fortalte hun NRK om tilbakemeldinger hun har fått fra folk som har erfart forholdene ved legevakta i Oslo. Ifølge Tellevik Dahl beskrev de blodflekker på gulvene, sprekker i tak og vegger, gamle urinprøver som lå rundt og lag med støv på gulvet.

Tellevik Dahl (Ap)

Tone Tellevik Dahl i Helse- og sosialkomiteen i Oslo kommune.

Foto: Oslo Arbeiderparti / AP

– Sånn bør det ikke være på et legekontor, hvor smittevern bør være i høysetet, sa Tellevik Dahl.

Beklager

Endre Sandvik

Direktør i Heleseetaten i Oslo, Endre Sandvik

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Rutinene for å holde det rent på legevakta er at det vaskes rent på alle pasientnære rom tre ganger om dagen. Så er det fryktelig mange mennesker som kommer inn. Det er i snitt 500 mennesker inn på legevakta hver dag, svarer helsedirektøren på kritikken.

Sandvik inrømmer at det ikke bør være slik Tellevik Dahl beskriver, på et legekontor.

– Jeg beklager det veldig. Slik skal det ikke være. Jeg har selv personlig tatt for meg renholdsleder og gått igjenom alle rutiner på nytt for å skjerpe dem.

Er det nok med tre ganger om dagen?

– Tre ganger er det rutinemessige. Man blir også tilkalt om det er spesielle ting som blodsøl, urinsøl og lignende. Det er alltid noen fra renhold på vakt, sier Sandvik.

For lang ventetid

Tone Tellevik Dahl i Helse- og sosialkomiteen reagerer også på for lange ventetider ved legekontoret.

Tellevik Dahl har henvendt seg til byråd Anikken Haugli ved anledninger der hun har blitt kontaktet av ventende mennesker, men har da blitt fortalt at det ikke var lange ventetider på tidspunktene.

– Når det gjelder ventetiden, er det et avvik på noen få pasienter. Det var seks pasienter på denne datoen som ventet mer enn to timer. Det er nødvendigvis de som venter som klager også. Gjennomsnittet er veldig mye lavere, svarer direktør i Helseetaten i Oslo, Endre Sandvik.

–Trenger ny legevakt

NRK har tidligere skrevet om alvorlige mangler på el- anlegget ved legevakta. Sandvik sier det er et behov for en ny legevakt i Oslo.

– Jeg har meldt ifra til byrådet for mange år siden at man trenger en ny legevakt. Det har også vært et stort legevaktprosjekt som skulle gi oss en ny legevakt.

Direktøren mener tilstanden på bygget skaper utfordringer for driften.

– Det er en kjempeutfordring. Det bygget vi snakker om her er fra 1859 og å få en god drift der er veldig utfordrende for oss i dag, sier Sandvik.