Hopp til innhold

– La den norske julegrana bli!

En lokal tv-kanal i Nederland har startet en aksjon for å få Oslo-ordfører Fabian Stang til å likevel sende julegran til Rotterdam.

Heia Norge

HEIA NORGE: 'La den norske julegrana bli', er slagordet til tv-kanalens facebook-aksjon.

Foto: Skjermdump / NRK

Maarten Timmer

SKUFFET: Reporter i tv-kanalen RTV Rijnmond, Maarten Timmer, syntes det er leit at Oslo kommune ikke lenger vil sende julegran til Rotterdam.

Foto: Maarten Timmer / Privat

– Vi startet kampanjen fordi vi syntes det er viktig at det norske juletreet blir i Rotterdam, forteller Maarten Timmer. Han er journalist i tv-kanalen RTV Rijnmond, som står bak facebook-aksjonen.

Timmer sier de ble svært overasket da de for en måned siden fikk beskjed av byens ordfører, Ahmed Aboutaleb, om at Oslo kommune ikke lenger vil gi Rotterdam noen julegran.

– Han sa at byens innbyggere ikke bryr seg om det ikke kommer julegran fra Norge. Men det stemmer ikke. Folk i Rotterdam er veldig skuffet over dette.

Dyrt og lite miljøvennlig

A tree is a tree, but the fact that this tradition dates back to the 1950s is important.

Maarten Timmer

Det var i starten av april det ble kjent at Bystyrets sekretariat har foreslått at Oslo kommune skal slutte å gi julegran i gave til europeiske byer.

Siden 1940 og 50-tallet har kommunen levert juletre til både Reykjavik, Rotterdam og London. Men i år er det bare den engelske hovedstaden som vil få gran fra Norge.

En av grunnene til forslaget er at det er for dyrt for å Oslo å gi julegran til tre byer. I tillegg mener de at det er et uheldig miljøsignal å transportere grantrær over store avstander.

– Treet er et tegn på vennskap

Men til tross for gode argumenter fra bystyrets sekretariat, mener Maarte Timmer det er viktigere å holde tradisjonen ved like.

– Treet er så viktig fordi det har vært en tradisjon siden 1950. Det var store ødeleggelser i Rotterdam etter bombingen under 2.verdenskrig, og treet fra Oslo ble gitt i gave for å støtte byen. Det er en fin tradisjon, sier og han legger til:

– Det er også et tegn på vennskapet mellom de to havnebyene Oslo og Rotterdam.

Dave Datema

Reporter i kanalen RTV Rijnmond, Dave Datema. Trykk på lenken over for å se videoen.

Foto: Skjermdump

Håper Stang vil endre mening

Aksjonen har foregått på facebook, hvor tv-kanalen har publisert en rekke videoer om den norske julegrana. Målet er at ordfører i Oslo, Fabian Stang, skal sørge for at det også i år blir tent norsk julegran foran rådhuset i Rotterdam.

Fabian Stang

KJEMPEHYGGELIG: Ordfører i Oslo, Fabian Stang, tar det som en kompliment at innbyggerne i Rotterdam savner treet allerede.

– Dette er kjempehyggelig. Det betyr jo at juletreet er vesentlig mer populært enn vi har drømt om, sier Fabian Stang om aksjonen.

Stang sier det nå jobbes med å finne alternative løsninger. Et av forslagene er å gi byen et juletre som er hugget i Belgia, eller områder i nærheten.

– Vi må gjøre alt vi kan for å fortsette tradisjonen videre, men om det blir et tre hugget i Norge eller et tre hugget i Belgia, der får vi se på.

– Forstår du at folk i Rotterdam er skuffet?

– Nei, jeg ser på det som et utrykk for takknemlighet for alle de årene vi har sendt julegran, og som et ønske om at det skal fortsette. Det er veldig koselig at de savner treet allerede.

– Målet med kampanjen er jo at du skal få bystyret til å snu, slik at tradisjonen kan fortsette. Kommer det til å skje?

– Da må jeg høre med forretningsutvalget, men vi politikere kan jo ofte påvirkes, humrer ordføreren.