Hopp til innhold

– Krev kontrakt før jobbing for foreldrene dine

Mange barn og unge som har sommerjobb hos foreldrene sine, mangler arbeidskontrakt. LO mener det skal skrives kontrakt uansett varighet og arbeidsgiver.

Gressklipping (illustrasjon)

Hvor mye arbeid skal til før en ungdom bør kreve arbeidskontrakt av foreldrene? LO og Norges Bondelag er ikke enige.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Betaler du barna for å male huset og klippe gresset i sommer? LOs sommerpatrulje fant ut at mange ungdommer mangler kontrakt for arbeidet de gjør i sommer, da de undersøkte landbruksfylket Buskerud i forrige uke.

Du bør skrive arbeidskontrakt uansett, mener ungdomsrådgiver i LO Buskerud, Eivind Knudsen.

Eivind Knudsen

LOs ungdomsrådsgiver Eivind Knudsen mener arbeid er arbeid, og at en kontrakt gir nødvendig trygghet blant annet når arbeidsulykker skjer.

Foto: LO Buskerud

– Uansett om far eller mor mener dette er en del av ukelønna, så mener vi likevel at skal man tjene penger på utført arbeid, så bør man ha kontrakt, sier Knudsen.

Det er 2. nestleder i Norges Bondelag, Brita Skallerud, uenig i.

– Det er faktisk viktig at man ikke byråkratiserer dette mer enn nødvendig. Vi er for et ordna arbeidsliv, men vi bør ikke dra det så langt at å hjelpe til hjemme i huset eller på gården noen timer her og der krever kontrakt, sier Skallerud.

– Å skrive arbeidskontrakt gir også erfaring

Men hvor går egentlig grensen for når man må skrive en arbeidskontrakt?
Kjell Haugen i Arbeidstilsynet sier overgangen er glidende.

– Du må ta hensyn til den konkrete saken. Se på alder, omfanget av arbeidet, arbeidstid og om det gis godtgjørelse i det hele tatt, sier Haugen.

Han mener likevel det å skrive kontrakt i seg selv gir erfaring man kan trenge i arbeidslivet.

Kontrakt

LO mener det er viktig for ungdommer å skrive arbeidskontrakt selv om det bare er dine egne foreldre de sommerjobber for.

Foto: SCANDINAVIANSTOCKPHOTO

– Det er positivt at barn lærer seg hva arbeid er tidlig. Dersom man lager en arbeidskontrakt, så lærer ungdommen hva det er for noe, det kan man trenge dersom man senere kommer ut for en arbeidsgiver som ikke tilbyr kontrakt, mener Haugen.

Kan skade seg på jobb

Brita Skallerud i Norges Bondelag mener det skal mye arbeid til før det blir nødvendig med kontrakt.

Brita Skallerud

Brita Skallerud i Norges Bondelag mener småarbeid på gården eller for foreldrene dine ikke bør føre til for mye byråkrati.

Foto: Norges Bondelag

– Det er ryddig med arbeidskontrakt når vi snakker om mye jobb, eller en lønn som begynner å bli stor. Men om du selger jordbær for mor eller far en uke i året, eller går i fjøset noen timer i uka, mener jeg du ikke trenger kontrakt.

Der er Eivind Knudsen i LO mer kategorisk:

– Dersom man ikke har kontrakt for et arbeidsforhold, hvem skal da ha ansvaret dersom noe går galt med arbeidstakeren? Skader du ryggen og får varige problemer, har du ikke bevis på at dette skjedde på jobb, mener Knudsen.