Hopp til innhold

– Krangelen startet på et soverom

HOKKSUND (NRK): Den tiltalte 20-åringen og Jonas Wendelborg Bråten skal ha kranglet om hvordan de skulle hjelpe ei jente som var overstadig beruset.

Jonas Wendelborg Bråten

DØDE AV KUTTSKADER: 17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten døde av skadene han ble påført på en hjemmefest i Hokksund i september 2013.

Foto: Privat

For første gang fikk retten onsdag høre om hva som skjedde i forkant av krangelen på en hjemmefest i Hokksund som fikk en dødelig utgang. Ei venninne av Jonas fortalte at krangelen mellom tiltalte og Jonas Wendelborg Bråten startet på et soverom i husets andre etasje.

Ifølge vitnet var guttene uenige om hvordan de skulle hjelpe ei jente som kastet opp fordi hun var full. De diskuterte heftig, før dyttingen begynte.

– Det var diskusjoner om hvilken vei jenta skulle ligge for ikke å bli kvalt av oppkast.

Vitnet var sammen med guttene og den fulle jenta inne på soverommet. Ifølge vitnet var det tiltalte som dyttet Jonas først. Jonas dyttet tilbake. Etter det skal tiltalte ha tatt kvelertak på Jonas.

Aktor Tonje Tønder og forsvarer Harald Stabell

Aktor Tonje Tønder og forsvarer Harald Stabell i Eiker, Modum og Sigdal tingrett.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Ba ham roe seg

Venninna brøt inn i krangelen og ga guttene beskjed om å forlate soverommet. Videre tok hun tak i Jonas og ba ham roe seg ned. En annen person ba guttene om å ta krangelen et annet sted. De gikk ned trappa.

– Tiltalte gikk først ned trappa, og Jonas gikk ned etterpå. Flere fulgte etter fordi de visste at det var knuffing, sa vitnet i retten.

Ølglasset

Dette glasset er tilsvarende det som ble brukt av tiltalte.

Foto: Politiet

Ute på gårdsplassen tok hun på nytt tak i Jonas.

– Jeg sa tydelig til ham: «Ikke gjør det her. Tenk på kjæresten og familien din.»

Jonas svarte at han bare skulle snakke med gutten han tidligere hadde kranglet med, sa jenta i sin forklaring. De gikk hver sin vei. Hun gikk bortover veien for å snakke med en annen kamerat.

Skjønte ikke at det var Jonas

Etter få minutter kom en gutt løpende mot dem. Han sa at noen hadde skåret seg på glass. Ifølge vitnet så han veldig forskrekka ut, og han hadde mye blod på hendene. De løp sammen tilbake til huset.

– Jeg så noen gutter som bar en person ut i gården. Jeg skjønte ikke at det var Jonas før noen fortalte meg det. Han hadde så mye blod på seg.

En 20 år gammel mann er tiltalt for å ha slått 17-åringen i halsen med et glass. Det er usikkert om glasset var knust før slaget, eller om det knuste i det han slo. Tenåringen blødde kraftig. Han ble fraktet til sykehus, der han døde av skadene dagen etter.

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld fordi han ikke husker noe av hendelsen.