– Teorier kan føre til politisk vold

– Å videreformidle konspirasjonsteorier, slik Hallgrim Berg har gjort, er farlig og kan føre til politisk vold. Det mener Øyvind Strømmen, journalist og forfatter av boka "Eurofascism" som handler om europeisk høyreekstremisme.

Øyvind Strømmen

Øyvind Strømmen, journalist og forfatter av boka 'Eurofascism' som handler om europeisk høyreekstremisme og nyfascisme.

Foto: NRK

Med den islamkritiske boka «Amerikabrevet: Europa i fare», er Berg med på å legitimere høyreekstreme verdier, mener Strømmen.

– Problemet er at Hallgrim Berg, i sin iver etter å kritisere islam, integrerings- og innvandringspolitikk, tar i bruk tenkning fra konspirasjonsteoretikere. Dermed er han med på å gjøre slik tenkning mer godtatt. Han er også med på å omforme det som kan være både riktig og viktig islamkritikk, til et frankensteinsmonster som ikke noen har kontroll på. Det er heller ikke til fordel for viktig kamper om kvinnefrigjøring og bekjempelse av homofobi blant annet, sier Strømmen til NRK.no.

– Jeg står inne for det jeg har skrevet

Hallgrim Berg i Redaksjon EN, NRK 1

Hallgrim Berg fra Hallingdal er tidligere stortingsrepresentant fra Høyre.

Foto: NRK

Hallgrim Berg er tidligere stortingsrepresentant for Høyre i Buskerud og skrev den islamkritiske boken «Amerikabrevet: Europa i fare», i 2007. I boka er det flere henvisninger til blant annet konspirasjonsteorier, men Berg angrer ikke på boka i dag.

– Nei, ikke den politiske substansen. Budskapet hadde jeg ikke forandret, men jeg hadde nok ordlagt meg noe annerledes her og der. Jeg står inne for det jeg har skrevet og har ikke tenkt å endre mening.

Ville fjernet Fjordman

Hallgrim Berg henviser blant annet til bloggeren Fjordman, som Anders Behring Breivik skal ha brukt som inspirasjonskilde til terrorhandlingene. Fjordman ville nok i dag blitt utelatt, sier Berg.

– Så belastet Fjordman har blitt, etter å ha blitt klistret til Anders Behring Breivik, så ville jeg nok strøket han, sier Hallgrim Berg.

– Jeg mener fremdeles at tankegodset han representerer er farlig. Det er ille at en tidligere stortingsrepresentant står for det som står i den boka. Det er også betenkelig at han tar i bruk konspirasjonstenkning for å bygge opp under om sin egen argumentasjon. Det gjelder både om han tror på konspirasjonstekningen selv, eller om han ikke tror på det, og bare vil bygge opp en argumentasjon. Det er slett arbeid, sier Strømmen.

Ofte sett på som underholdning

I boka «Amerikabrevet: Europa i fare» er det en rekke henvisninger. De er helt på sin plass, mener Berg.

– De er der for at folk skal kunne gå videre hvis de er interessert.

Strømmen sier konspirasjonsteorier ofte er sett på som underholdning, men at det er mer farlig enn underholdning.

– Alt av konspirasjonsteorier kan lede til politisk vold. Jeg tror ikke Hallgrim Berg har noe ønske om det, men det kan likevel bli resultatet, sier forfatter og journalist, Øyvind Strømmen.

– Det har jeg ikke noe tro på, avslutter Hallgrim Berg.

Les også: Geller rettferdiggjør terrorangrepet