Hopp til innhold

– Kommer det mer vann nå, er det bare å legge ned

NESBYEN (NRK): Vannet flommer over rundt Hallingdalselva i Nes. Ved Liodden camping er alle hyttene ødelagt og folk er evakuert.

Det er svært mye vann i vassdraget i Buskerud. (Foto: Thomas Mørch)

Campingplassen ligger like sør for Nesbyen ved riksvei 7. Her møtes elva Todøla og Hallingdalselva.

Ifølge Hallingdølen, som omtalte saken først, måtte vertskapet ved campingplassen i dag tidlig banke på dørene og evakuere folk. Alle åtte campinghyttene er ødelagt.

– Det er et trist syn. Her var det fullbooket hele helgen. Nå må jeg i stedet skifte gulvet i alle hyttene, sier campingplasseier Frode Salvesen til NRK.

Eieren måtte ta i bruk kano for å ta seg rundt på området.

– Dette kom fort. I går så det ut til at vannet skulle trekke seg tilbake, i løpet av natta steg elva en halv meter. Så har det jo steget 20–30 cm siden det, så nå er det jo krise, forklarer Salvesen.

Frode Salvesen

Frode Salvesen kjøpte campingplassen 1. juni i 2017. På tross av flommen forteller han at han nekter å gi opp drømmen om å drive campingplassen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Han har ikke vært i kontakt med takstmannen, men anslår at verdier for rundt én million kroner er ødelagt.

– Det er helt grusomt. Hvis det kommer mer vann nå, så kan jeg bare legge ned, sier Salvesen.

– Helt katastrofe

De fleste campingvognene ble evakuert i tide, men to vogner fikk man ikke reddet fra vannmassene.

Jan Roger Pedersen

Jan Roger Pedersen kom seg ikke inn i campingvogna. Døra har kilt seg fast.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Dette er helt katastrofe. Jeg kan jo nesten ikke gjøre annet enn å stå her å gråte. Jeg syntes det er helt forferdelig, sier campinggjest Jan Roger Pedersen.

Vogna til Pedersen stod i dag delvis under vann, og eieren måtte kle på seg vadere for å ta seg frem.

– Jeg har hørt at dette skjer ofte her, så det er rart at man ikke har gjort noe med vassdraget. Det er nesten skandale, sier Pedersen.

Flom Nesbyen
Foto: Thomas Mørch

Gjør seg klare

Lenger ned i vassdraget gjør man seg klare for det som trolig er i vente.

Nedre Eiker blir tradisjonelt sett alltid hardt rammet ved en flom. I kommunen startet man i dag med den ekstraordinære flomsikringen. Da stod vannet i Drammensvassdraget 2 meter og 13 centimeter over normalen.

– Jeg tror vi er første kommunen som tar i bruk dette nye systemet. Det er en form for et gjerde og så legges det plast over. Ytterst blir det dekket med sandsekker. Dette tåler en trøkk, sier ordfører Bent Inge Bye, før han legger til:

– Forhåpentligvis klarer vi å unngå oversvømmelser bakover her.

Flomsikring Nedre Eiker

Ved kjøpesenteret Buskerud Storsenter satte kommunen i dag opp flomsikring langs Drammenselva.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

NVE hever farenivået til rødt

Det er svært mye vann i flere elver på Østlandet. NVE hever farenivået til høyeste nivå, og ber folk i utsatte områder være påpasselig og sikre og evakuere eiendeler.

Knut Ola Aamodt

Vakthavende hydrolog hos NVE, Knut Ola Aamodt.

Foto: Stig Storheil / NVE

– Vannet stiger de fleste stedene. Vi er klare for å oppgradere til rødt flere steder langs Glomma, Trysilelva og øvre del av Drammensvassdraget, sier vakthavende hydrolog hos NVE, Knut Ola Aamodt.

Også i de øvre delene av vassdragene i Hallingdal og Valdres oppjusterer NVE varselet til rødt nivå. NVE har tidligere sagt at de frykter mye vann i småelver.

Aamodt sier de fortsatt opprettholder oransje nivå, nivå tre av fire, i Gudbrandsdalslågen.

Flomfare på rødt nivå omtales som er en ekstrem hendelse, og det anbefales at både kommune og Fylkesmannen har økt beredskap.

– Det innebærer store flommer som forekommer sjelden, og som kan medføre oversvømmelse av store områder og betydelige erosjonsskader. Dette kan ha store konsekvenser for bebyggelse og infrastruktur, skriver NVE.