– Kjøpte sex for narkotika på barnevernsinstitusjon

En 19 år gammel mann er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente på en barnevernsinstitusjon i Akershus, én av gangene i bytte mot det narkotiske stoffet GHB. Rettssaken starter tirsdag.

Øvre Romerike tingrett

Rettssaken mot den 19 år gamle mannen skal gå i Øvre Romerike tingrett.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Mannen, som var 18 år gammel da forholdene fant sted, bodde på barnevernsinstitusjonen samtidig som den da 15 år gamle jenta.

GHB

GHB forekommer ifølge Folkehelseinstituttet oftest som en fargeløs, luktfri væske slik som her.

Foto: Tom Andersen / NRK

Ifølge tiltalen skal mannen ved tre anledninger ha hatt seksuell omgang med den mindreårige jenta, mellom oktober 2014 og 19. januar 2015.

Den siste gangen skal han ha fått henne til å utføre oralsex mot at han ga henne det narkotiske stoffet GHB. Senere samme kveld skal han ha funnet jenta bevisstløs etter en overdose av stoffet, men unnlatt å varsle noen om hennes tilstand.

Jenta overlevde overdosen og nå kan mannen bli dømt til inntil seks års fengsel i tingretten.

– Vi ser veldig alvorlig på saken fordi den gjelder seksuell utnyttelse av en mindreårig jente, sier politiadvokat Eline Andreassen.

Hun representerer påtalemyndigheten i saken.

– I utgangspunktet vil vi legge ned påstand om en ubetinget fengselsstraff, men det er for tidlig å si hvor lang straff vi kommer til å kreve, sier politiadvokaten.

Vil kreve erstatning

– Det er under enhver kritikk at noe sånt kan skje på en institusjon der ungdom skal komme for å føle trygghet og få oppfølging av kvalifisert personell, mener bistandsadvokat Andreas Nylund.

Han representerer jenta i saken og sier hun vil kreve erstatning fra mannen. Ifølge Nylund vil hun kreve en sum på samme nivå som i lignende saker.

Det har ikke bodd barn og ungdom knyttet til barnevernet på institusjonen siden desember 2015.

Erkjenner seksuell omgang

Mannens forsvarer, Per Ove Marthinsen, sier mannen erkjenner straffskyld for tre tilfeller av seksuell omgang med en mindreårig jente, men han nekter for at å ha forlatt henne i hjelpeløs tilstand. Han erkjenner heller ikke å ha byttet til seg seksuelle tjenester mot GHB.

– Han har forklart at det ble brukt GHB og at det var seksuell kontakt, men det hadde ingen årsakssammenheng. Det var ikke sånn at han ga henne GHB mot seksuelle tjenester. Da skal han verken erkjenne straffskyld eller dømmes for den bestemmelsen, sier Marthinsen.

Rettssaken starter i Øvre Romerike tingrett i dag. Det er satt av to dager til behandling av saken.