Hopp til innhold

– Kjelsrud like billig som Økern

En OL-landsby og et mediesenter på Kjelsrud ved IKEA på Furuset i Oslo kan bygges like billig eller billigere enn på Økern, hevder den største grunneieren i området.

OL-landsbyen på Kjelsrud

OL-LANDSBY PÅ KJELSRUD: Slik ser grunneier NHP Eiendom for seg OL-landsbyen på Kjelsrud i Oslo.

Foto: Illustrasjon: ARC arkitekter

Kjelsrud ligger an til å bli vraket til fordel for Økern fordi alternativet angivelig er nær tre milliarder kroner dyrere.

Men markedsdirektør Arild Holten i Trondheims-baserte NHP Eiendom mener en OL-landsby og et mediesenter på Kjelsrud kan bli billigere enn alternativet på Økern.

NHP Eiendom har de siste årene kjøpt seg opp til å bli den desidert største grunneier i Kjelsrud-området tvers overfor Strømsveien for IKEA i Groruddalen.

Mangelfull begrunnelse

Kjelsrud var Oslo kommunes førstevalg som deltagerlandsby, mediesenter og medielandsby under et mulig OL inntil kulturminister Thorhild Widvey, som skal ta størsteparten av OL-regninga, satte foten ned.

Kjelsrud vil nemlig koste det offentlige 2,87 milliarder kroner mer enn Økern, ifølge en kvalitetssikringsrapport fra blant andre Det Norske Veritas.

Men Veritas-rapporten er basert på ufullstendige og foreldede forutsetninger for etterbruken av deltagerlandsby og mediesenter.

Det står å lese i et brev som NHP Eiendom denne uka sendte byrådet i Oslo. Arild Holten bruker mediesenteret som eksempel.

– I gjenbruksalternativet vårt har vi ikke lager og kontor som primære formål. men sykehjem, omsorgsbolig og handel. Dermed får man tilbake investeringen man har gjort på en bedre måte.

Halvparten bli etterbrukt som handelslokaler, der NHP Eiendom, med Reitan-gruppen som største eier, tar risikoen selv, påpeker Arild Holten.

– Vi er selv gjenbruker på handelsarealene. Forutsetningene ellers er at Oslo kommune gjenbruker det her til sykehjem, omsorgsboliger og kontorer. Dette er skissert i Veritas-rapporten som gjenbruksalternativer.

Saken skal behandles i Oslo bystyre onsdag. Holten håper Kjelsrud og Økern blir tatt med videre som likeverdige alternativer.

– Med det formålet om å finne det rimeligste og beste alternativet.

– Vil stå Økern i søknaden

Hallstein Bjercke

SATSER PÅ ØKERN: Kulturbyråd Hallstein Bjercke (H) sier at formaliteter gjør at Oslo bare kan peke på ett alternativ i OL-søknaden.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (H) sier at formaliteter gjør at Oslo bare kan peke på ett alternativ i OL-søknaden som går til IOC innen 14. mars. Etter kulturministerens inngripen vil det stå Økern som deltagerlandsby, mediesenter og medielandsby i papirene.

– Men både byrådet og et flertall i bystyret har hele tiden foretrukket Kjelsrud siden det alternativet har størst transformasjonskraft.

– Vi vil jobbe videre med Kjelsrud, men kommunen kan ikke ta regninga.

– Skulle det vise seg å være bedre økonomi i Kjelsrud enn antatt, og vi får staten med på det, regner vi at det er mulig å gå i en dialog med IOC, sier Bjercke.

Han opplyser at byrådsleder Stian Berger Røsland (H) allerede har møtt NHP Eiendom denne uka.

– Uavhengig av OL er det viktig å ha et godt samarbeid med folk som vil utvikle denne delen av byen, sier Hallstein Bjercke.