Vekter om asylbrannen: – Kaotiske tilstander

Politiet etterlyser vitner til brannen ved Hemsedal statlige asylmottak i Buskerud i natt. Ingen ble fysisk skadd da administrasjonsfløyen ved mottaket brant ned.

Brann på Hemsedal statlige mottak.

Se de dramatiske bildene fra nattens brann på Hemsedal Statlige asylmottak. Video: Hallgrim Ødegård

Politiet fikk melding om brannen ved asylmottaket i Hemsedal klokka 01.45 i natt.

– Jeg er glad for at ingen er kommet til skade, sier mottaksleder Gry Herland på en pressekonferanse på kommunehuset i Hemsedal, der også politiet og brannvesen er representert.

Hun opplyser at det også bor små barn på mottaket.

Brannårsaken ukjent

Da politiet kom til åstedet i natt brant det i kjøkken- og administrasjonsavdelingen, som henger sammen med boligavdelinga, opplyser stabssjef ved Nordre Buskerud politidistrikt, Kjell Magne Tvenge til NRK.

Brannårsaken er fremdeles ukjent.

Onsdag morgen hadde brannvesenet fortsatt mannskaper på stedet for å drive med etterslokking.

162 beboere evakuert

162 beboere ble ifølge politiet raskt evakuert, og ingen har kommet fysisk til skade.

– Alle beboerne ble evakuert. De er plassert på forskjellige adresser i Hemsedal, sier operasjonsleder Jarle Hopperstad i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

Blant annet Tuv skole er nå tatt i bruk som innkvartering.

Det var i den gamle delen av bygninga brannen oppsto, og den ble etter hvert helt overtent. Denne delen av bygninga inneholder administrasjon og kjøkken, ifølge politiet.

Brann ved Hemsedal asylmottak

Politiet etterlyser nå vitner til brannen ved asylmottaket i Hemsedal.

Foto: Hallgrim Ødegård / NRK

Lot det brenne ned

Brannvesenet lot denne fløyen av bygninga brenne helt ned, også for bedre å kunne beskytte boligdelen. De to bygningene var adskilt med en effektiv brannmur, ifølge brannsjef i Hemsedal, Dag Botnen. Mellom 25 og 30 brannfolk deltok i slokkingen

Det er iverksatt etterforskning for å finne årsaken til brannen.

Politiet ber nå om at eventuelle vitner til brannen melder seg, sier Jarle Hopperstad, operasjonsleder i Nordre Buskerud politidistrikt.

Satt og drakk te da alarmen gikk

Den palestinske syreren Ibrahim Alkhatib, som bor på mottaket, sier til avisa Hallingdølen at beboerne har fryktet at norske asylmottak vil bli påtent, og viser til rekken av asylbranner i Sverige den siste tiden.

Han understreker at han håper det ikke er tilfelle i Hemsedal.

– Vi satt og drakk te da brannalarmen gikk. Det er ikke så uvanlig, men da oppdaget vi at det kom røykluft fra den gamle delen av bygningen, i biljardrommet. Da vi sjekket var det full brann der, sier Alkhatib til avisa.

Asylsøkere frykter ID-papirer har gått tapt

– Vi fikk varslet brannvesenet. Noen prøvde å slukke med brannslange, mens andre startet med evakuering av bygningen. Ordren var å komme seg ut så fort som mulig, forteller Alkhatib.

Vekter Ove Carlsson i O & T Vakttjenester var den første som kom til stedet. Han forteller om kaotiske tilstander.

– Litt av problemet var at mange ville inn igjen i bygningen fordi de var redde for å miste ID-papirer og personlige eiendeler, sier han til Hallingdølen.

Mottaksleder Gry Herland sier til NTB at ID-papirene befant seg i den nedbrente administrasjonsbygningen, men at alle viktige dokumenter skal være oppbevart i brannskap. Hun kan ennå ikke fastslå om papirene er gått tapt.

– Selv om papirene har gått tapt vil de løse seg for beboerne, sier Herland.

Brann ved Hemsedal asylmottak

Administrasjonsbygget ved Hemsedal statlige asylmottak var helt overtent i natt.

Foto: Hallgrim Ødegård / NRK

Flere branner i Sverige

Flere av de 26 brannene på asylmottak og planlagte asylmottak i Sverige den siste tiden, har vært påtent.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sagt at de frykter at det samme kan skje i Norge.

– I andre europeiske land har det videre vært flere hendelser rettet mot asylsøkere og innvandrere som kan knyttes til høyreekstremt tankegods. Det er mulig vi vil se lignende hendelser i Norge fra enkeltpersoner eller grupperinger, heter det i den siste trusselvurderingen fra PST.

Senest mandag brant et lagerlokale i Värmland i Sverige som var under vurdering til å bygges om til asylmottak, ned til grunnen.