– Jeg var kjemperedd for ham

En baskettrener på Østlandet er tiltalt for voldtekt og voldtektsforsøk av 14 kvinner. Én av kvinnene forklarte seg i dag i Oslo tingrett.

Tinghuset mandag morgen

Rettsaken startet i Oslo tingrett i dag.

Foto: Hanne B. Roald / NRK

– Han rev av meg klærne, kastet meg på senga, og han brukte makt. Jeg prøvde å komme meg unna. Han var mye større enn meg og jeg var klart svakere enn han. Jeg sluttet å kjempe etter hvert for det gjorde vondere, forteller kvinnen.

Slike forklarer en av de fornærmede jentene seg i dag i Oslo tingrett, der en baskettrener er tiltalt for å ha voldtatt eller forsøkt å voldta 14 kvinner.

– Forsøkte å vinne tillit

Da de fikk tiltalte som trener var hun og de andre på laget glade og håpet dette ville gjøre at de ble bedre.

– Alle spillerne så opp til ham. De ga også MSN-adressene sine til ham, slik at de kunne ha kontakt også utenom treningene.

– Er jeg en streng trener, spurte han på MSN. Ja, svarte jeg, og da ble jeg straffet på treningen etterpå. Vi måtte løpe helt til en av oss spydde.

Hun forteller at treneren var en er populær person i klubben.

– Han var godt likt og karismatisk.

Kvinnnen var den yngste på laget, og hun forklarer at hun syntes det var stort å få lov til å bli igjen etter trening å få spesialundervisning.

– Jeg tror han på denne måten forsøkte å vinne min tillit, forteller hun.

Hun var 15 eller 16 år og basketball var en stor del av livet hennes, men så forgrep treneren seg på henne. Han befølte henne på et handicaptoalett i idrettshallen.

– Ingen vil tro deg

Johnny Veum

Johnny Veum, tiltaltes forsvarer

Foto: NRK

Mens den fornærmede kvinnen forklarer seg, sitter den tiltalte og noterer.

Etter hendelsen på handicaptoalettet fortsetter kvinnen på basketballlaget og drar også hjem til treneren på nachspeil. Det var der han voldtok henne.

– Hvorfor drar du hjem til tiltalte etter overgrepet på handicaptoalettet? spør forsvareren.

– Han hadde en slik makt over meg, sier kvinnen. Jeg ønsket ikke å skille meg ut, jeg ønsket å være en del av gjengen, svarer kvinnen.

Aktor avbryter forsvarer en rekke ganger og beskylder han for å komme med påstander og ikke spørsmål. Dommeren må bryte inn og be forsvarer være tydligere.

Forsvareren prøver å så tvil om kvinnens troverdighet, ved å stille spørsmål om detaljer rundt voldtekten som skjedde på nachspielet.

– Ikke til å misforstå

Advokat Trine Rjukan

Trine Rjukan, bistandsadvokat

Foto: Advokat Trine Rjukan

I etterkant forteller kvinnen at treneren skal ha kommet med hentydninger at det var hennes skyld at han hadde forgrepet seg på henne.

– Jeg var kjemperedd for ham. Han kunne komme bort til meg og viske meg i øret «Ingen vil tro deg». Jeg følte meg så liten, sier hun.

– Kan han ha vært i tvil om at du ikke ønsket å ha sex med han, spør aktor.

– Det kan absolutt ikke ha blitt misforstått. Jeg sa klart og tydelig nei, forteller kvinnen.

Kvinnen forteller at hun fortsatt sliter mye med angst. Etter overgrepet følte hun mye aggresjon. Hele livet hennes dreide seg om basketball, og hun turte ikke å slutte. Hun føler fortsatt sterkt ubehag når hun er i nærheten av treningshallen eller møter tidligere basketvenner.

Bistandsadvokat Trine Rjukan spør fornærmede om marerittene hun sliter med i etterkant av overgrepene.

– Jeg har hatt mareritt om at tiltalte låser meg inn i et mørkt rom. Jeg har vært paranoid og sett tiltalte over alt og vurdert å skaffe meg voldsalarm, sier fornærmede som tar til tårene igjen i vitneboksen.

Rister på hodet og himler med øynene

På spørsmål fra aktor om hvorfor hun ikke anmeldte før i 2012 svarer hun at hun ikke tror noen hadde trodd henne hvis hun hadde anmeldt som tenåring.

– Etter at jeg ble mor har jeg endret holdning. Jeg fikk høre at han hadde begynt å jobbe i barnehage. Jeg klarte ikke tanken på at han skulle jobbe med barn. Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før han forgriper seg på barn, sier kvinnen.

Når kvinnen forteller dette, reagerer tiltalte med å himle med øynene og riste på hodet. Han er tydelig provosert av det hun sier.

Kvinnen sier at hun etter hvert fikk vite at andre kvinner hadde anmeldt treneren, og at det derfor ble viktig for henne å gå til politiet.

Alle forholdene i saken er selvstendige anmeldelser, siste forhold var sensommeren i år.