Hopp til innhold

– Jeg tror veldig mange føler på et feriepress

I år er det langt flere som ikke har råd til å reise på ferie. Her er tipsene til hvordan du sparer penger i ferien.

Sommerferie

DEN NYE NORMALEN: Mange føler at de må ta med barna til Syden, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Foto: Monkey Business Images / Colorbox

– Jeg tror at veldig mange føler på et feriepress, at man må ta med barna til Syden fordi det har blitt litt av den nye normalen, men barna vet jo egentlig ikke hva de går glipp av, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Det er lett å ønske og gjøre som mange andre selv om man ikke har råd.

Ifølge en undersøkelse som DNB har fått gjennomført er det langt flere i år som sier at de ikke har råd til å dra på ferie. I år ligger tallet på 15 prosent sammenlignet med ni prosent i fjor.

– Da mener jeg at man ikke skal dra på ferie for lånte penger. Det kan være en fristelse å dra kredittkortet eller ta opp et forbrukslån, men man kan ha det veldig gøy uten at det trenger å koste så veldig mye, understreker Sandmæl.

Silje Sandmæl med sønn

Silje Sandmæl bruker selv naturen mye i feriene.

Foto: Silje Sandmæl / PRIVAT

Tenk kreativt

Sandmæl mener det er foreldrene som må ta styringen og legge fram mulighetene for barna.

– Man kan si at i år så blir vi hjemme for vi har ikke råd, eller man kan si at man i år skal ha en skikkelig eventyrferie hjemme. Man kan finne på masse gøy og komme med en smørbrødliste som får barna til å sikle etter å begynne ferien, sier Sandmæl.

Et av Sandmæls tips er å dra på teltturer, sykkelturer og utforske nærområdet.

– Hvis man ser tilbake på sin egen barndom er det ikke nødvendigvis de feriene som kostet mest som satte seg fast på netthinnen, men opplevelser man har sammen med familien og aktiviteten man gjør, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Silje Sandmæl anbefaler folk å være litt kreativ og bruke eget land, hvis man ikke har råd til å reise på utenlandsferie med familien.

I Norge har vi også flott natur i nærheten som ifølge Sandmæl bør brukes.

– Hvis man har et telt eller får lånt et telt kan man komme veldig langt med egen sovepose og eget stormkjøkken. Vi bor i verdens vakreste land. Naturen er verdens største lekeland hvor man kan ha en god ferie for alle.

Gratis aktiviteter

Et annet ferietips er å sjekke hvilke aktiviteter som tilbys av kommunen.

– Det kan være veldig mye som er gratis og gøy for hele familien, sier Sandmæl.

Ønsker man å dra på kunstmuseum eller delta på andre aktiviteter er det ikke mye planlegging som skal til for å spare flere hundrelapper.

– Det er ofte ikke inngangsbilletten som koster så veldig mye, men at man kjøper mat, drikke og kanskje noe is. Det handler om å være forberedt og ta med en nistekurv med mat, drikke og godis. Prisen for en familie med to voksne og to barn kommer fort opp i en tusenlapp hvis man skal kjøpe lunsj ute, sier Sandmæl.