Hopp til innhold

– Jeg tar heller et skippertak før eksamen

7 av 10 norske studenter mener de er avhengige av å jobbe for å ha råd til å studere. Nå reagerer Universitetet i Sørøst-Norge.

Studenter i forelesning

(Illustrasjon) Forskningsprosjektet Eurostudent 2018 viser at norske studenter er blant verdenstoppen for studenter som er avhengige av jobb ved siden av studiene.

Foto: Børge Sandnes / Colourbox

Halvor Austenå

– Vi ser en god del som sliter med å fullføre på normaltid. Så det ligger noe i det at noen jobber for mye ved siden av.

Foto: USN

– Det tar jo faktisk 40 timer per uke å være student, sier viserektor Halvor Austenå ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Han hevder det kan være ugunstig å jobbe ved siden av heltidsstudiene.

– Vår vurdering er at studiefinansieringen i dag er altfor dårlig, spesielt for dem som studerer i storbyer der hybelprisen er høy.

Han forteller videre at fire til fem av ti studenter på USN ikke klarer å fullføre studiene innen normal tid, og at arbeid ved siden av studiene mest sannsynlig utgjør en stor del av statistikken.

– Ødelegger det for dere?

– Ja, det er nok en kobling der.

Kommer seg ikke unna

Utenfor en studentblokk i Drammen møter NRK studenten Martin Vist. Han forteller at mange av de han kjenner er avhengig av å jobbe for å dekke kostnadene.

Martin Vist

Martin Vist skal bli grunnskolelærer og er en av de heldige som har fått plass på en av studentsamskipnadens hybler i Drammen.

Foto: Bjørn Torleiv Wahl / NRK

– Det er mange som må jobbe for å bo borte. Vi har jo alle faste utgifter som husleie.

Selv jobber han i en dagligvarebutikk for at han skal kunne studere til å bli grunnskolelærer. Da må studiene vike.

– Jeg er nødt til å legge av tid til å jobbe, ellers får jeg ikke hverdagen til å gå rundt. Om det betyr 30 timer i uka i stedet for 40 så får det bare bli sånn. Da tar jeg heller et skippertak før eksamen.

– Enten jobb eller kredittkort

Elin sitter utenfor campus Drammen

Lederen for Studentdemokratiet i Sørøst-Norge er klar på at situasjonen er krevende og at mange er avhengig av en jobb.

Foto: Bjørn Torleiv Wahl / NRK

Elin Gravningen er ny leder for Studentdemokratiet i Sørøst-Norge, og forteller at forholdene gjør det vanskelig for mange.

– Studenter ender i gjennomsnitt på over 4000 kr i underskudd hver måned. Da er vi plutselig i en situasjon der vi må gå inn i en jobb eller benytte oss av kredittkort.

Studiestøtten er ment til å dekke levekostnader ved studietilværelsen, men Gravningen forteller at den ikke strekker til.

– Vi får så vidt 8000 kr hver måned, og hvis vi da først er så heldige å få en hybel i samskipnads-ordningen sitter vi kun igjen med 3500 kr til å dekke levekostnader, sier hun.

Men det gjelder kun hvis man er en av de heldige som får plass i studentboligene, hevder Gravningen.

– Veldig mange av oss havner på det private leiemarkedet der prisene er mye høyere igjen, og da blir det enda vanskeligere for oss å overleve.

Flere nyheter fra NRK Buskerud