– Jeg sa «hold deg fast»

En bilist kjørte rett inn i en bufferbil med et stort lysende retningsskilt på E6 ved Rygge. – Litt rart at han ikke oppdaget oss, sier sjåføren av skiltbilen.

Bufferbil påkjørt på E6

Bufferbilen var i ferd med å stanse og hadde alle lysene påsatt da en personbil braste inn i dem bakfra.

Foto: Redningsverket AS

Det var i 15-tiden onsdag ettermiddag at en personbil ikke greide å stanse, men måkte inn bufferbilen som hadde et godt synlig skilt på tilhengeren.

Christer Mortensen kjørte bufferbilen som var i ferd med å stoppe for å bistå en bil med punktering på veiskulderen på E6 mot sydenden av flystripa på Rygge.

– Vi satt i bilen og kjørte mot havaristen, men før det bremset vi ned og satte på lys på taket. Den lysende pila sto på hele tiden, for at folk skal få opp øya for oss. Vi var nede i 20 km/t og bremser helt ned, forteller Mortensen i selskapet Redningsverket.

Med seg i bilen hadde han en person på opplæring. De satt og snakket noen sekunder om hvordan jobben skulle gjøres.

– Var uoppmerksom

– Da ser jeg i speilet at det kommer en i god fart. Jeg sier at han skal holde seg fast for bilen kommer til å treffe oss.

De to satt i en bergingsbil med bufferskiltet hengene bak. Normal prosedyre er at de skal gå ut av bilen og gå litt nedover, nettopp for å unngå ulykker.

Det rekker de ikke før den to tonn tunge Volvoen braser inn i skiltvogna.

– Vi sitter i en bergingsbil som veier 15 tonn, så heldigvis var det ikke mye vi merket, men det er første gang dette skjer på de tre åra jeg har holdt på med dette, sier Christer Mortensen.

Personbilen ble stående med fronten trykket inn ved siden av skiltvogna.

Den godt voksne mannen som har truffet dem forteller at han hadde vært uoppmerksom og ikke sett den ellers svært synlige lysende pila.

– Han må jo ha holdt på med noe annet enn å se framover, tenker Mortensen, som ikke sanset seg på å spørre om hva.

Mange nestenulykker

Det krever et spesielt kursbevis for å kjøre bufferbil, og det er klare regler for hvordan man skal gjennomføre en oppbremsing før det stanses på en høyhastighetsvei.

Det er 110-sone på strekningen der uhellet skjedde.

Selv om det er første gang han opplever en påkjørsel av denne typen, beskriver han mange nestenulykker, og det blir fort glanekø.

Mannen i personbilen skal ha greid seg bra, og var på beina etter hendelsen.

– Vi er alltid litt urolige akkurat i det vi stanser på en vei som dette og skal ut av bilene for å bistå andre. Det kan jo være en lastebil som kjører på oss neste gang, tenker han.

Hverken politi eller andre nødetater kom på stedet.

Flere tatt for høy fart i nærheten

Litt lenger syd på E6, ved Eidettunnelen, har Vegvesenet skiltet ned hastigheten til 70 km/t på grunn av veiarbeider. Bare to av tre felt er åpne for passering og det er smalere veibane.

Her har flere bilister blitt tatt i fartskontroll i den samme perioden uhellet ved Rygge skjedde. I 100-sonen før tunnelen har flere mistet lappen for å ha kjørt i opptil 122 km/t, skriver Politiet på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold