– Jeg liker utfordringer. Og det å trene FFK er en fin utfordring.

FFK har hatt ny trener nesten hver sesong de siste åra. Mons Ivar Mjelde er neste i rekka.

Mons Ivar Mjelde

Mons Ivar Mjelde trekker i rød drakt igjen, og skal trene FFK ut høstsesongen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Jeg måtte tenke meg litt om og gikk noen runder med familien, men det var ikke mange rundene vi rakk, ler Mjelde på telefon med NRK.

Han ble kontakta av Fredrikstad fotballklubb mandag kveld, og avtalen ble sluttført tirsdag morgen, forteller den nye FFK-treneren.

Tirsdag kveld setter han seg på nattoget fra Bergen, og skal være klar til trening onsdag.

– Stolt fotballby

– Jeg ser på dette som en stor utfordring. Historisk sett er Fredrikstad en stolt fotballby som jeg sammenligner litt med Bergen, sier Mjelde og legger til at han tror det blir spennende å prøve å snu skuta

– Jeg liker utfordringer og det å trene FFK er en fin utfordring. Jeg gleder meg til å ta fatt.

Ikke redd for å bli bytta ut

Mjelde sier han går til verket med ydmykhet og at han skal jobbe steinhardt for å lykkes.

Men de har skifta ut mange trenere - du tør dette?

– Ja, jeg gjør det, jeg er ikke redd for det, ler Mjelde.

Mjelde ble presentert av Fredrikstad-klubbens styreleder Arne Erik Olsen på en pressekonferanse klokken 12 tirsdag.

– Mjelde overtar som trener ut sesongen i FFK, sier Olsen.

Hverken Mons Ivar Mjelde eller Jan Halvor Halvorsen var til stede på dagens pressekonferanse. Mjelde vil være til stede i Fredrikstad på trening onsdag.

Bestemte seg i går

– Vi satte oss ned i går, ut fra den tabellsituasjonen vi har og de relativt få kampene vi har igjen, sier Arne Erik Olsen.

– Det er viktig at vi gjør det vi kan gjøre for å redde plassen i 1. divisjon. Vi følte det var viktig å få nye krefter og ny energi inn i laget, og Jan Halvor mente at det kanskje var bedre at andre gjorde det enn han.

– Men jeg vil påpeke at vi ikke kan peke på én person og si at ansvaret ligger der. Det er et felles ansvar og en felles løsning.

Mjelde har spilt toppfotball for blant annet Brann og Lillestrøm, og to år for Austria Wien. I 2001 startet trenerkarrieren hans, også i Brann. De tre første årene som assistentrener. De neste fire årene var Mjelde hovedtrener da klubben tok bronse, sølv og gull i Eliteserien, og også vant Norgesmesterskapet i fotball.

I senere tid trente han Start, men trakk seg i september fjor etter sju strake tap i høstsesongen.

Mons Ivar Mjelde blir Fredrikstad Fotballklubbs 22. trener på 26 år.

Pressekonferanse FFK

Fra venstre: Styreleder Arne Erik Olsen, spillergruppas leder Erik Tønne og A-lagskaptein Adam Straith.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– Det høres ut som norsk rekord, sier Olsen. Det er ikke bra, vi må jo konstatere fakta. Om vi har en sykdom, så vil vi ta en pille for å bli kvitt den. Og den pillen heter nå Mons Ivar Mjelde.

Viktig å sikre kontinuiteten

Kronebeløpene knyttet til oppsigelsen av Halvorsens kontrakt og Mjeldes overtakelse av treneransvaret ønsker ikke Olsen å opplyse noe om. Han påpeker at dette har vært en svært tung avgjørelse å ta.

– Burde dette ha skjedd tidligere? Det er lett å tenke det med fasiten i hånd i ettertid. Men det er viktig å ha kontinuitet, en stamme i laget her. Det bekymrer oss veldig. Det er siste ønskelige utvei å bytte trener, for da forsvinner en del av denne kontinuiteten.

– Halvorsen tok jo med seg familien, kjøpte hus og flyttet til Fredrikstad, legger Olsen til. Alle var innstilt på at dette var et prosjekt som skulle gå i minimum tre år for å få løftet FFK opp på det nivået vi mener klubben burde være.

11 kamper å gjøre det på

FFK ligger fire poeng bak sikker plass på tabellen, og har 11 kamper igjen. Olsen tror Mjelde kan tilføre ny energi i laget.

– Han er entusiastisk og dyktig. Han har erfaring og blir omtalt som en lagbygger. Ikke bare for selve laget, men også for klubben rundt. Vi har vært slitne over tid, og det er en del av årsaken til at vi har valgt en utenfra klubben.