– Jeg har stemt alt fra SV til Frp

Er du usikker på hvem du skal stemme på ved kommunevalget til høsten? Nå kan du teste NRKs valgomat for 2015. Stylist og blogger Erlend Elias har allerede prøvekjørt den.

Erlend Elias

HAR BESTEMT SEG: Selv om Erlend Elias allerede vet hvem han skal stemme på ved årets kommunevalg, så syntes han det var nyttig å teste ut årets valgomat for litt ekstra hjelp.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Valglogo

«Butikker og kjøpesentre i Oslo bør få lov til å holde åpent på søndager.»

– Ja, det er jeg helt enig i. Det får være opp til butikkene å velge selv, sier Erlend Elias Bragstad, mens han trykker seg gjennom påstandene i årets valgomat for Oslo, som er hans hjemkommune.

Fra i dag kan du selv teste NRK sin valgomat for kommune og fylkestingsstyre 2015. Her kan du se hvilket politisk parti du har mest til felles med, og kanskje få litt hjelp på veien når du selv skal finne ut av hvem du vil stemme på, på mandag 14. september.

– Jeg håper jeg får Arbeiderpartiet, altså. Men jeg tror jeg får Høyre, sier han.

Valg tiggerforbud

TIGGERFORBUD I ASKER?: Spørsmålene i valgomaten avhenger av din hjemkommune. Bor du i Asker, vil du få spørsmål om lokalsaker, slik som et eventuelt tiggerforbud.

Foto: Skjermdump

– Distrikts-Norge er i hjertet mitt

Erlend Elias er engasjert på flere områder. Han ble kåret til årets homotopp i 2015, og han er opptatt av sin samiske bakgrunn. Men sånn har det ikke alltid vært.

– Jeg har tenkt veldig lite på politikk gjennom tenårene, og det syntes jeg er bra. Ungdom skal få lov å bare puste og leve livet. Men jeg er glad for at jeg nå har blitt politisk engasjert i det at jeg bryr meg om meg, mine rundt meg og det som er riktig.

Bragstad er oppvokst i Tysfjord, men flyttet til Oslo for noen år siden. Han har derfor måtte sette seg inn i en helt annen type form for styringsmodell i sin nye hjemkommune.

For Oslo kommune styres etter en parlamentarisk styringsmodell og er sammen med Bergen og Tromsø de eneste kommunene som styres på denne måten (se faktaboks på siden).

– Jeg er fortsatt veldig opptatt av distrikts-Norge, fordi det ligger i hjertet mitt. Men nå som jeg bor i hovedstaden så er jeg er også opptatt av de spørsmålene som er viktig her, sier han.

Om du lurer på hva Erlend Elias ville gjort dersom han var ordfører, så kan du lese om det på NRK Ytring.

I min kommune satser vi på mangfold, her vi bor skal du kunne være deg selv og det skal jeg som ordfører hjelpe deg med å kunne klare!

Erlend Elias; hvis jeg var ordfører

Hva ble resultatet?

– Jeg har stemt alt ifra SV til Frp, men nå har jeg landet på et parti, sier Bragstad, før han nervøst trykker på det siste svaret i valgomaten.

Valgomaten består av en rekke påstander, både om politikken i kommunen du hører hjemme og om nasjonal politikk. Det er ut ifra dine svar på disse, at valgomaten avgjør hvilket parti du har mest til felles med.

– Jeg fikk ... Arbeiderpartiet. Og Frp på andre plass, ler han.

Erlend Elias testet ut valgomaten for 2015

KONSENTRERT: «Alle gravide burde få tilbud om tidlig ultralyd.» –Ja, hvorfor ikke. Ikke sant? Det burde de, helt enig, svarer han.

Foto: Henriette Mordt / NRK