– Jeg har blitt pappa til en engel

Ylva (7) fra Drøbak døde onsdag morgen. Flere tusen har fulgt hennes kamp mot kreften gjennom farens oppdateringer på sosiale medier.

Ylva trosset kreftsykdom for skolestart

Ylva trosset kreftsykdom og begynte på skolen i fjor høst. Onsdag morgen sovnet hun stille inn hjemme i Drøbak med foreldrene ved sin side.

– Akkurat nå dro hun videre til en ny verden, skrev faren Magne Helander på Facebook-siden sin onsdag morgen, like etter at datteren Ylva døde. Minutter senere kom den første av mange tusen kommentarer.

Mange har uttrykt sorg over Ylvas død.
Foto: Facebook

Rakk å si farvel

– Hun så helt fredfull ut, forteller faren Magne. Ylva døde i senga si hjemme i Drøbak. Faren hadde gruet seg til den dagen han visste ville komme, men sier det ikke ble så ille som han hadde sett for seg.

– Det var veldig udramatisk. Hun sovnet stille inn og ansiktet hennes har aldri sett så fornøyd ut, sier faren.

Ylva har bodd hjemme i en måned og slapp å tilbringe den siste tiden på sykehus.

– Det har vært viktig for oss å få tilbringe mest mulig tid sammen. Vi rakk å si farvel til datteren vår på en fin og god måte, sier faren Magne.

– Selv om det er smertefullt, kjenner jeg en fred inne i meg nå.

Åpenhet som terapi

Farens åpenhet på sosiale medier har engasjert lesere fra hele landet. Siden hans på Facebook har over 70.000 følgere, som kommenterer og sender støtterklæringer til foreldrene og Ylva. Dette skrev faren kvelden før datteren gikk bort:

Kreftsyke Ylva har gått bort
Foto: facebook

– Det å være åpen er som en slags terapi for meg, sier Helander. Han har funnet stor trøst i all støtten han har fått.

Det har også vist seg at hans historier har betydd noe for andre.

– Jeg har fått mailer fra foreldre med syke barn, som opplever mye av det samme som vi har gått gjennom, men også foreldre til friske barn har skrevet til meg, sier Helander.

Han tror en slik åpenhet gjør at mange får en påminnelse om å ta vare på hverandre fordi livet er skjørt.

Samler inn penger til kreftsyke barn

Sammen med en annen far som også har en kreftsyk datter, har Helander startet stiftelsen Sykehusbarn. Pengene som stiftelsen får inn skal gå til tiltak som gjør at barna får en lettere hverdag på sykehus.

– På sykehus er hverdagen preget av sykdom og elendighet. Gjennom klovner, lek og moro skal barna bli til del positive erfaringer og få oppleve glede og latter i en ellers trist og grå hverdag, skriver Helander på stiftelsens hjemmesider.

Fikk kreft som 3 åring

Ylva på sykehus med far

Ylva har tilbragt mye tid på sykehus, men den siste tiden fikk hun være hjemme.

Foto: Privat / Privat

Ylvas kamp mot kreften startet da hun fikk diagnosen i en alder av 3 år. Legene mente at hjernesvulsten hennes kunne bli borte med cellegift. Men, etter 18 måneder på cellegiftkur, fortsatte svulsten å vokse. Da fikk foreldrene beskjed om at det ikke var noe mer legene kunne gjøre.

Svulsten påvirket synet og talen hennes, likevel ønsket foreldrene å gi henne en så normal hverdag som mulig.

– Ylva er ikke redd for noe

Det var viktig for Ylva å være sammen med andre barn. Mot alle odds begynte hun i 1.klasse på Regnbuen, en spesialklasse på Drøbak barneskole høsten 2012.

– Ylva er ikke redd for noe, hun elsker mennesker, sa pappa Magne da NRK intervjuet han om datterens første skoledag.

Skolen i sorg

Ylva har ikke vært på skolen siden før høstferien, men foreldrene har hele tiden hatt en god dialog med skolen.

– På Regnbuen, der Ylva har gått har vi i dag tent lys og satt opp et bilde, forteller rektor Jon Grønli. Han sier lærerne som hadde Ylva er preget, selv om dødsfallet var ventet.

Det er også sendt ut en mail til alle foreldrene på det trinnet Ylva gikk .

– Vi tenker at det er fint for foreldrene å ha en samtale om dette hjemme, så skal vi ha en liten minnestund for 2.trinn i morgen. Da vil vi samles i klasserommet til Ylva og tenne lys, sier Grønli.