– Jeg hadde bare et ønske om å hjelpe

Kvinnen som er tiltalt i korrupsjonssaken i Drammen sier hun var drevet av et ønske om å hjelpe. - Jeg ville hjelpe folk som ønsket å gjøre endringer på boligene sine. Men det var også en økonomisk motivasjon, innrømmer hun.

Korrupsjonssaken i Drammen

Den 59 år gamle kvinnen er tiltalt for å ha tatt imot nær 1,2 millioner kroner i bestikkelser.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

I dag fikk kvinnen mulighet til å gi sin forklaring, ganske nøyaktig to år etter at hun ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon. Kvinnen fikk forklare seg fritt, og hun var godt forberedt.

Ønsket om å hjelpe gjorde at hun tok på seg mange oppdrag fra byggherrer som saksbehandler i byggesaksavdelingen, men også som privatpraktiserende arkitekt ved siden av.

Jobben fylte livet hennes

Korrupsjonssaken

Det blir mange timer i denne stolen for den tiltalte kvinnen. Hun avgir sin forklaring i Drammen tingrett i dag.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Hun var glad i jobben sin, og hun forteller om lange arbeidsdager. Hun var ansatt både i byggesaksavdelingen som saksbehandler, og hun drev sitt eget arkitektfirma ved siden av.

– Jeg jobbet døgnet rundt; jeg jobbet i helger og i ferier også. Jeg kunne våkne om natten og tenke på hvordan jeg skulle løse de ulike oppdragene jeg hadde, forteller kvinnen.

Hadde flere hundre timer overtid

Den 59 år gamle kvinnen har jobbet i byggesaksavdelingen siden 2011 til hun ble sagt opp i 2016 etter at hun ble siktet for korrupsjon. I 2012 hadde hun 200–300 overtidstimer i kommunen. Da satte ledelsen foten ned, og hun fikk beskjed om at hun måtte kutte ned på overtidsbruken.

Aktor i korrupsjonssaka

Aktor i saken er statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersteen.

Foto: Gjermund Midtbø / NRK

På det meste hadde hun 187 saker, forklarte hun i retten i dag. Det vanlige, er ifølge henne selv, at hver medarbeider har mellom 30 og 50 saker.

Hun forteller at hun i mars 2015 ble satt under administrasjon av kommunen. Hun hadde svært mange saker i sin mappe, og hun hadde svært mange timer på overtidskontoen.

Telefonsamtaler spilt av i retten

Etter lunsj i retten i dag spilte aktoratet av telefonsamtaler som den tiltalte kvinnen hadde med både søsteren sin og med byggherrer den dagen hun ble siktet i januar 2016 og skulle møte på politihuset i Drammen.

Retten fikk høre at kvinnen fikk panikk da hun ba søsteren om å kjøre hjem til henne og fjerne alle tegninger og notater som politiet kan bruke som bevis.

I samtalen sier hun at politiet kommer snart og vil ransake huset. "Jeg er tiltalt for korrupsjon, og det er helt rett". Hun sier også "Det er ikke ulovlig å tegne, men det er ulovlig å ta imot penger for det", sier kvinnen i telefonsamtalene.

Vil du kommentere denne samtalen, spør aktor.

– Jeg var overbevist om at politiet hadde rett da de siktet meg for grov korrupsjon. Men jeg er senere, etter at jeg har snakket med mine advokater, blitt klar over at det jeg gjorde, ikke nødvendigvis er korrupsjon, svarer den tiltalte kvinnen.

– Jeg trodde det politiet sa, var sant. Jeg var ikke rasjonell og sa mye dumt, forklarte kvinnen i dag.