Hopp til innhold

– Jeg gir meg ikke uten kamp

Inger Lise Johannessen er svært skuffet over at politiet i Søndre Buskerud politidistrikt trolig ikke vil etterforske datterens forsvinning på nytt.

Inger Lise Johannesen

Arkivbilde:Thereses mor, Inger-Lise Johannessen (i midten) kom med sine ledsagere til Tinghuset i Stockholm for å vitne i saken mot Thomas Quick i 1999.

Foto: Løchen, Per / Scanpix

I dag ble det kjent at den svenske påtalemyndighet trekker tiltalen mot Sture Ragnar Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, i Therese-saken.

Politimester i Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen, mener likevel det ikke er naturlig med en ny etterforskning av saken nå.

– Det første som skjer nå er at vi formelt må få saken fysisk tilbake, vi må begjære den utlevert fra Sverige. Da vil vi sette oss grundig inn i de premissene som ligger til grunn for den svenske påtalemyndighets beslutning, sier Fossen.

Teksten fortsetter under bildet.

Fossen

Politimester i Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Ikke aktuelt med ny etterforskning

Men politimesteren mener det ikke er aktuelt for Søndre Buskerud politidistrikt å starte en ny etterforskning av saken når de får den tilbake.

– Vi er ikke kjent med at det har kommet inn noen nye tips som gjør det naturlig å starte opp en ny etterforskning nå. De tipsene som har kommet gjennom media som vi har sett på, de er allerede i saken. De ble etterforsket den gangen da vi etterforsket saken for fullt, på slutten av 80-tallet, sier Fossen.

– Utrolig skuffet

Therese Johannessen

Ni år gamle Therese Johannesen forsvant fra Fjell i Drammen i 1988. Hun har aldri blitt funnet.

Foto: HO / Scanpix

Dette opprører Thereses mor, Inger Lise Johannessen.

– Jeg ble utrolig skuffet da jeg hørte reaksjonene fra politiet, og at de ikke tar opp saken grunnet eventuelle mangelfulle bevis, eller nye opplysninger. Jeg kommer ikke til å gi opp uten kamp, for det går fortsatt en gjerningmann løs der ute. Jeg bærer ikke nag til politiet i Drammen, men det er et barn som har forsvunnet, min kjære datter, sier Johannessen til NRK Dagsnytt 18.

Hun mener politiet må saumfare opplysningene i saken på nytt

– Selv om det har gått lang tid, må det jo være noen opplysninger som bør gås gjennom på nytt. Det kan være gamle tips å ta tak i, og det er en del ting som jeg sitter på som jeg ikke kan uttale meg om her og nå, sier Johannessen.

– Mangelfull og ensporet

Johannessen mener frikjennelsen av Sture Bergwall avdekker mangler i politiets etterforskning.

– Når det gjelder frikjennelsen mener jeg det betyr at all etterforskning som har blitt gjort i denne saken har vært totalt mangelfull og ensporet. Den har kun dreid seg om å få ting til å passe med tilståelsen til Sture Bergwall. Det er ikke tatt hensyn til andre viktige opplysninger, som for eksempel den sikre observasjonen av Therese like før hun forsvant, sier Johannessen.

Å vite at en gjerningsmann går løs plager Inger Lise Johannessen.

– Det er helt forferdelig. Det er mange som mener det samme, og jeg har fått mange tilbakemeldinger på at politiet må ta opp saken. Uansett hvor mange år det har gått, skal de finne ut hva som har skjedd og hvilken gjerningsmann som går der ute, og som ikke er funnet, sier Johannessen.

– Forstår henne

Politimester i Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen sier hun forstår Inger Lise Johannessen, men at politiet allerede har gjennomført en grundig etterforskning.

– Først å fremst vil jeg si at jeg forstår dette veldig godt, og jeg har vondt av Thereses mamma som ikke får det svaret, og den løsningen på saken som hun absolutt hadde fortjent. Når det gjelder saken og etterforskningen så ble den i sin tid etterforsket veldig bredt. Jeg tror det sjelden har vært anlagt en så bred etterforskning i lang tid, for det var en liten jente som forsvant, og det brukte man mye ressurser på. På et tidspunkt la man bort saken fordi man ikke kom noe videre, før Thomas Quick kom inn i saken, sier Fossen.

Hva sier du til at Thereses mamma ønsker at dere skal ta saken opp igjen?

– Det som er viktig for å si, er som jeg sa at det har vært gjort en veldig grundig etterforskning. Nå er vi nødt til å gå inn og se på de premissene som svensk påtalemyndighet legger til grunn for sin avgjørelse i dag. Så må vi se om det er nye opplysninger i saken som ikke vi er kjent med. Vi har underveis fått noe ny informasjon og nye tips, som vi har sjekket ut og som vi har gått tilbake og sett om det er noe nytt eller en ny retning å etterforske i, sier Fossen.

Moren selv sier hun sitter på opplysninger som dere ikke har sjekket.

– De opplysningene har ikke vi fått, og jeg vil innstendig oppfordre både mor og andre som sier at de sitter på informasjon, om å komme til oss med dette, for det er politiet som skal etterforske, sier Fossen.