Hopp til innhold

Ja til bommer på E18

Ordføreren på Ås vil ha mer penger til E18-utbyggingen.

Vintermorgen på E18

FORSINKELSER: Ordføreren i Ås håper fremdriften på nye E18 vil gå videre med kveldens vedtak i boks.

Foto: Erik Wiig Andersen

Ordfører Johan Alnes (Ap) i Ås sier etter møtet til NRK at det blir bomstasjoner i Ås, men de bør bare stå på selve E18.

– Nå besluttet vi at det ikke skal være bompenger på lokalveiene. Vi er åpne for bompenger på E18, men vi forutsetter at staten stiller opp med mer enn de 48 prosentene Stortinget har vedtatt i Nasjonal Transportplan.

Hva forteller dere Samferdselsdepartementet med dette?

– At de nå må ta møter på dette og skaffe mer penger, slik at statens andel på 48 prosent heves vesentlig.

Ordfører Ås

Johan Alnes (Ap) sier staten må øke sin del av pengebruken på E18 mellom Østfold og Oslo.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Alnes avventer dermed reaksjonene fra Samferdselsdepartementet, og statsråd Ketil Solvik-Olsen.

– Fremskrittspartiet følger sitt landsprogram. Det kan bli verst for Solvik-Olsen selv, det, hvis han ikke vil leve opp til sitt eget program, sier Alnes.

Lignende toner har kommet fra Fremskrittspartiet selv i dag. Østfold Frps gruppeleder i fylkestinget, Håvard Jensen, var klar på at det er nok bomstasjoner langs nye E18 allerede.

Les mer:

Østfold Frp: Ingen flere slike på E18

Håvard Jensen

BRUK VEIFONDET: Østfold Frps Håvard Jensen legger også press på samferdselsministeren om alternativ finansiering av E18.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Jensen mener det heller bør hentes penger fra regjeringens nye Infrastrukturfond, enn fra bilistenes lommebøker.

Varselet om bom-vegringen i kommunene Ski og Ås kom i fjor høst. I november vakte det bestyrtelse og frykt om forsinkelser i Østfold, da meldingene om bompenge-nei først kom fra formannskapet i Ås.

Les mer:

Risiko for ny E18-forsinkelse

Ordførere i harnisk over bompenge-nei

I Ås er det nå avgjørende at prosessen med ny E18 fortsetter, sier ordfører Johan Alnes.

– Viktigst for oss nå er å få et vedtak som gjør at planleggingen ikke stopper. Trenger Vegvesenet en tolkning av det, som jeg har lest i en Østfoldavis, så får de komme tilbake til oss og be om en avklaring. Jeg har ikke oppfattet noe sted at vårt vedtak er å oppfatte slik at planleggingen skal stoppes.

Lokaltrafikken bør få slippe

Østfoldingene slipper ikke unna bompenger på sine sideveier til E18. Men Alnes tror ikke naboene i sør skal føle seg urettferdig behandlet av den grunn.

– Vi kommer også til å bruke E18. Det vil være bommer ved Vinterbro, kanskje på begge sider av Nordbytunnelen. Dette inkluderer også oss.

– Vi vil bare ikke at lokal trafikk mellom Ås og Ski skal betale for E18.

– Det er viktig å ha en mest mulig felles holdning overfor Vegvesenet. Nå har Ås og Ski det. Og jeg forventer at fylkeskommunen følger opp.