Hopp til innhold

– Jeg har aldri tatt livet av noen med vilje

OSLO TINGRETT (NRK.no): Den tiltalte 38-åringen mener politiet har gjort skam på Sigrid Giskegjerde Schjetnes familie, fordi de ikke har villet samarbeide med ham.

Sigrid Giskegjerde Schjetnes mor, Harald Stabell og tiltalte

Den tiltalte 38-åringen fortsatte sin forklaring onsdag. Han nekter for å ha noe med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne å gjøre. Til venstre Sigrids mor, Ingrid Giskegjerde, med bistandsadvokat Harald Stabell.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Utspørringen av den tiltalte sunnmøringen fortsatte i Oslo tingrett onsdag. Etter at forsvarer John Christian Elden hadde gjort seg ferdig med sin utspørring, fikk bistandsadvokat Harald Stabell ordet.

Stabell brukte anledningen til å spørre 38-åringen om han kunne bidra til besvare foreldrenes spørsmål om hva som skjedde med Sigrid Giskegjerde. Dette er spørsmålene etterforskningen ikke har kunnet besvare, som hvorfor Sigrid ble bortført, hvor lenge hun ble holdt fanget, og hvordan hun døde.

– Har du forståelse for at foreldrene stiller disse spørsmålene?, spør Stabell.

– Selvfølgelig har jeg forståelse for det, men i denne saken legger de press på
feil person. Det eneste jeg kan opplyse om, er situasjonen rundt presset som har vært på min person, sier 38-åringen.

– Aldri drept noen med vilje

Tiltalte sier det ikke er han som har drept Sigrid, og har vært inne på teorien om at noen andre har drept 16-åringen. Ifølge 38-åringen er grunnen til dette at han ikke skal komme til bunns i en annen sak han hevder å ha etterforsket, som, der han sier politiet på Sunnmøre er involvert.

Harald Stabell i Oslo tingrett under Sigrid-saken

Harald Stabell sitter i retten, og alltid ved siden av foreldrene til Sigrid når de er til stede.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Vil du ikke svare på disse spørsmålene fordi du ikke vil, eller fordi du ikke kan?, følger Stabell opp.

– Det er fordi jeg ikke kan. Jeg har ingen problemer med å se noen i øynene, og si at jeg aldri har tatt livet av noen med vilje, sier sunnmøringen.

På et senere tidspunkt spurte aktor Nina Prebe om hva den tiltalte mente denne formuleringen.

Du så på foreldre og sa at du aldri har tatt livet av noen med vilje. Har du på noe tidspunkt tatt livet av noen ved et uhell?

– Det blir jeg usikker på. jeg har allerede snakket om en episode på Sunnmøre, men det er ikke slik at jeg har tatt livet av noen direkte.

– Så du har ikke tatt livet av Sigrid ved et uhell?

– Nei, svarer 38-åringen.

«Bat cave»

I løpet av to dager med forklaring har den tiltalte kommet med flere sterke beskyldninger mot politiet og psykiatrien. Han har også nevnt den tidligere medsiktede 65-åringen flere ganger.

– Politiet har gjort skam på Sigrids familie, venner og familie, ved å ikke etterforske denne saken nærmere. De har jobbet målrettet mot meg, i stedet for å ville samarbeide, sier 38-åringen.

Bistandsadvokatens utspørring ble fulgt opp av spørsmål fra de sakkyndige. Psykiatrispesialist Kjersti Narud lurte blant annet noe den tiltalte tidligere har snakket om, et sted han har omtalt som en «bat cave».

– Er dette et fysisk sted, eller et psykisk sted?

– Nei, dette er et fysisk, eksisterende sted. svarer den tiltalte.

Narud konfronterer også den tiltalte med at han anmeldte henne, etter hun hadde gjennomført sine undersøkelser av 38-åringen. Denne anmeldelsen ble senere henlagt. På spørsmål om hvordan han reagerte på denne anmeldelsen, svarer 38-åringen at han har sendt en klage til Menneskerettighetskommisjonen.

– Tror dere på Gud?

På et tidspunkt spør den tiltalte om han kan få lese opp et A4-ark. Dette for å forklare tankegangen rundt det han har skrevet på sin Facebook-side, og sin blogg.

Dette ble avvist av tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen, til irritasjon fra tiltalte. Etter flere spørsmål fra Narud om tiltalte har noen teorier om hva som har skjedd med Sigrid, stiller plutselig tiltalte et spørsmål til alle de tre sakkyndige.

– Er det noen av dere som tror på Gud?

Et par sekunders stillhet følger i salen, uten at noen svarer. Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen påpeker at det er de sakkyndige som skal stille spørsmål til den tiltalte, ikke omvendt.

Psykiater Andreas Hamnes fortsetter deretter utspørringen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Rettspsykiater om tiltalte

Psykologspesialist Pål Grøndahl om den tiltalte 38-åringen.

– Mye psykiatri

Psykologspesialist Pål Grøndahl har fulgt utspørringen av den tiltalte med nysgjerrighet, som forsker og tilhører. Den tiltalte har onsdag blant annet snakket om «the stalking game», som er en form for organisert mobbing den tiltalte hevder å ha blitt utsatt for.

– Det er mye psykiatri her. Det er det ingen tvil om. Det tydeligste tegnet, klinisk sett, er det paranoide tankesettet.

Grøndahl sier det har vært vanskelig å følge med på resonnementene til den tiltalte, og mener den ordstrømmen han kommer med kan gjøre ham utfordrende å diagnostisere. Samtidig påpeker han at denne ordstrømmen stort sett er sammenhengende, og peker på at den tiltalte ofte svarer adekvat på spørsmål.

– Han legger opp til en uklarhet. Han tildekker alt, slik at det er vanskelig å gå ham etter i sømmene, sier Grøndahl.

– Utfordrende

Psykologspesialisten sier det er vanskelig å si om denne tildekningen er bevisst fra tiltaltes side.

– Da må jeg nesten være inne i hodet hans, sier Grøndahl, som ikke ønsker å vurdere hvorvidt den tiltalte er strafferettslig tilregnelig, eller ikke.

To av de tre sakkyndige ekspertene som har vurdert 38-åringen, mener han er strafferettslig tilregnelig. 38-åringen mener det ikke er noe i veien med hans psyke.

Påtalemyndigheten har imidlertid tatt utgangspunkt i at 38-åringen dømmes til tvungent psykisk helsevern.

– Jeg er kun her for å observere og påpeke at han er en utfordring å diagnostisere, sier Grøndahl.