– Ikke kjør bil i Oslo i dag

Vurderer du å kjøre bil i Oslo sentrum i dag, kan det være lurt å tenke seg om både to og tre ganger før du bestemmer deg.

Bilkø i Bjørvika i Oslo

SE VIDEO AV KØEN KL.13.30: Enten du kommer fra sør, nord, øst eller vest så ender ferden ved skilt som dette om du prøver å kjøre gjennom Bjørvika lørdag. Hele området er stengt for trafikk.

Både Statens vegvesen og oslopolitiet slår fast at det vil bli trøblete å være bilist flere steder i hovedstaden lørdag.

Hele Bjørvika er stengt

Særlig Bjørvika gjør man lurt i å holde seg helt og holdent unna hele helgen. Der foregår det nå så store omfattende arbeider at Statens vegvesen har sett seg nødt til å stenge hele området.

– Vår henstilling til bilistene nå er at de skal unngå Bjørvika for enhver pris. Der blir alt stengt, bortsett fra adkomst til operaen og til eiendommene. Skal man likevel til sentrum bør man følge omkjøringsskilt fra innfartsveiene eller bruke kollektivt, sier kommunikasjonsrådgiver Eystein Hanssen til NRK.

– Forventer der uansett kaos i området?

– Ja dessverre så forventer vi at det blir trøblete og det beklager vi. Men det er en logistisk spagat å bygge veisystemet i Bjørvika, så det må rett og slett bli vondt før det kan bli litt bedre.

Ved 13.30-tida var det trafikkproblemer og kø rundt Bjørvika og Sørenga i forbindelse med omleggingen av kjøremønsteret.

Spesielt sørfra inn fra Mosseveien står trafikken. Kommer du sørfra og skal inn til Oslo sentrum, unngå Mosseveien og kjør heller E6 om Ryen, melder vegvesenet.

Dronning Eufemias gate åpnes søndag morgen

Fra og med søndag kl. 06.00 vil Dronning Eufemias gate være åpen for trafikk mellom Bispegata og P-hus Oslo S.

Omleggingen markerer at arbeidene med Dronning Eufemias gate og Kong Håkon 5s gate, som har pågått i 3 år, nå går mot slutten.

– Vi er glade for at trafikantene i Bjørvika endelig kan ta den nye, flotte gaten i bruk, forteller prosjektleder for Statens vegvesen i Bjørvika, Grete Tvedt.

I forbindelse med omleggingen blir det sterkt redusert framkommelighet i Bjørvika i perioden fredag 9. mai kl. 21.00 til søndag 11. mai kl. 06.00.

Politiet spår stafettkaos

Om ikke et totalstengt Bjørvika er nok til å sette bilen hjemme, så kan det være verdt å notere seg at det vil bli enda tøffere å komme seg frem i sentrum fra lørdag ettermiddag.

Stafettinnspurt på Bislet

Bildet viser stafettstarten for herrer elite, på Bislet stadion i 2012.

Foto: Eirik Førde
Kart over Holmenkollstafetten

De som våger seg ut med bil i Oslo sentrum kan få god bruk for dette kartet, som viser hvor Holmenkollstafetten går.

Foto: Idrettsklubben Tjalve

Klokken 14.00 er nemlig Holmenkollstafetten i gang på Bislet stadion. Da går startskuddet for Kvinner Elite. På det tidspunktet har løpstraseen gjennom Oslo allerede vært stengt i en time. Og det vil den fra da av fortsette å være i minst seks timer til.

Sentrum vil nemlig være stappfullt av løpere fram til sistemann kommer inn på Bislet stadion ved 19-tiden på kvelden.

Operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Tor Grøttum, ville selv ikke tatt sjansen på å kjøre bil sentralt i hovedstaden lørdag.

– Nei. Folk må jo regne med at det er sperrede veier overalt, så jeg anbefaler helt klart at folk velger kollektivt i dag. Hvis ikke risikerer man å bli stående.

Samtidig understreker operasjonslederen at det er gjort en god jobb med å lage omkjøringstraseer.

– Med litt tålmodighet skal man kunne komme seg rundt, men som sagt ville jeg ha tatt sjansen. Kun utrykningskjøretøy kommer seg gjennom selve løpstraseen, så det beste er å ikke kjør bil hvis man kan la være, sier Grøttum.