– Ikke gi reven mat

Tre rever har slått seg ned på Malmøya i Oslo. De søte små dyrene er ikke redd for mennesker. Men selv om det er lett å la seg sjarmere, så bør du ikke gi dem mat.

Rever på Malmøya
Foto: Ole Steen

Ole Steen og Ewa Ness, som bor på Malmøya, har de siste uken fått nærgående besøk av revene, som roter i søppelkassene og sniker seg inn i huset. Revene har til og med forsøkt å rappe til seg en smakebit fra handleposer på kjøkkenbenken.

– Det begynte med at jeg ikke skulle mate dem, men så ble jeg litt soft, sier Ewa Ness, som har gitt revene middagsrester som steinsopprisotto og taco.

Petter Bøckman

ADVARER: Zoolog Petter Bøckman sier folk ikke bør gi reven mat.

Foto: Petter Sommer / NRK

Ness tror grunnen til at de er så nærgående kan være at det er tre unge rever som er blitt forlatt av moren sin. Men ifølge zoolog Petter Bøckman er disse revene så godt som voksne, som klarer seg fint på egenhånd.

– Men det er typisk når man setter ut mat til reven, så henger de rundt for å få mer. Da kan det være vanskelig å bli kvitt dem, sier Bøckman, som tror dette mest sannsynlig er et søskenpar.

Han advarer likevel mot å gi revene mat. Selv om rever er altetende og i utgangspunktet tåler det meste som mennesker spiser, så vil de ikke lære hvordan de skal skaffe seg maten på egen hånd.

– Folk bør faktisk skremme den bort, fordi rever har ikke noe godt av å leve av folks søppel. Rev som ikke er redd, og som venner seg til mennesker, lærer seg ikke til å finne mat selv.

Reven på Malmøya

HUSVARM: Revene på Malmøya har blitt husvarme. De sniker seg inn i huset og stjeler til seg mat.

Foto: Ole Steen

Reven spiser katt

Ifølge Bøckman har reven mest sannsynlig kommet seg til Malmøya over isen på vinteren. De forsvinner gjerne igjen etter noen år, når de blir for mange av dem og det ikke er nok mat på øya. Når mennesker mater reven bidrar til det å opprettholde en kunstig høy bestand.

Samtidig kan revene gjøre at det blir færre katter i nærområdet.

– Det er mange katter her på Malmøya, både huskatter og ville. Men vi har ikke vært plaget av katter siden revene kom, sier Ewa Ness, som undrer seg om det kan ha noe med de nye gjestene.

Ifølge Bøckman er det stor sannsynlighet for det, fordi rever dreper og spiser katter.

– Huskatter er omtrent like tøffe som rever. Det skal litt til for å vippe en katt av pinnen. Men her er det jo tre rever, så det kan nok ha en sammenheng. Naturen er brutal, sier zoologen.