Hopp til innhold

– Ikke gi denne til småbarn

DRAMMEN (NRK): Tusenvis av norske barn vil trolig finne en drone under juletreet i år. Ikke alle egner seg for de minste.

Varehussjef Børre Rypås ved Elkjøp Drammen viser frem drone

Varehussjef Børre Rypås anbefaler ikke at barn under 14 vår bruker denne dronen. Han ber folk tenke på ferdighet og alder før de handler.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Elektronikkgiganten Elkjøp forteller om stor interesse for flyvende julegaver i år. De finnes i alle prisklasser. Fra de aller minste til noen hundrelapper, til store tunge droner i proffklassen.

– Vi har solgt hundrevis av disse i desember, forteller varehussjef Børre Rypås ved Elkjøp Marienlyst i Drammen.

Det er kun de aller minste dronene som egner seg for småbarn. Straks dronen har en viss størrelse eller tyngde, anbefales 14 år som en nedre aldersgrense.

– De har jo roterende propeller, og kan brukes innendørs. Det er ikke noe særlig behagelig å få disse i øyet eller i håret, sier varehussjefen.

– Vi får stadig vekk kunder som ønsker å kjøpe droner til barn. Senest på lørdag fikk vi besøk av et eldre ektepar som ville kjøpe litt større drone til sitt seks år gamle barnebarn. Da måtte vi informere om at dette kanskje ikke var så lurt.

Rypås anbefaler kun de aller minste dronene til barn under 14 år. Disse har lavere vekt, og forårsaker ikke skade hvis barnet er uheldig.

Nesten ulykke i alpinbakken

Alpinisten Marcel Hirscher var centimetere unna å få en drone i hodet under slalåmrennet i Madonna tirsdag kveld.

Nesten-ulykken, som NRKs kommentatorer beskrev som «livsfarlig», var bare tideler unna å få dramatiske konsekvenser.

Se opp for nye droneregler

Fra nyttår trer nye regler for dronebruk i kraft. Det innebærer skjerpede krav til droneoperatører. De aller minste dronene berøres ikke av de nye forskriftene, men dersom vekten overstiger 250 gram, må du forholde deg til kravene. Blant annet skal det holdes en avstand på minst 150 meter fra folk og eiendom, og høyden er satt til maksimalt 120 meter.

Elkjøp sier at de har tatt høyde for de nye forskriftene, og at de informerer kundene.

– Vi har satt opp en plakat som viser de ulike kategoriene, hvilken størrelse, vekt og hastighet som gjelder, forteller varehussjef Rypås.