– Hyggelig at det blir tatt vare på

Vang-huset i Elvestad skulle rives, sto det i Vegvesenets planer for oppryddingen etter en ferdigstilt E18 ved Elvestad. Men så ringte kunstneren Marianne Heske.

Vang-huset demonteres

Vang-huset tett ved E18 i Elvestad skulle egentlig på fyllinga. Nå havner det i stedet på utstilling.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

I dag startet derfor demonteringen av huset, som siden skal settes opp igjen .

– Vi kunstnere må se og observere, sier Marianne Heske.

Marianne Heske ved Vang-huset

– Alle har et forhold til hus. Det representerer noe trygt, noe bofast. Men likevel er det også forgjengelig, så vi kan ikke bare klamre oss til det materielle, sier Marianne Heske.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Og jeg har sett og observert dette huset i ganske mange år når jeg har kjørt forbi og sett hvordan det har forfalt gradvis. Det har vært et vakkert forfall, vil jeg si. Jeg trenger ikke å male det eller noe. Det er så mye fargespill i veggene allerede som representerer tidens tann.

– Tenk alle de liv som har utspilt seg her i generasjoner.

Fortsatt tegn fra gutterommet

Oppe i andre etasje henger enda klistremerkene John-Willy Andersen festet på veggen da dette var soverommet hans på 50- og 60-tallet.

Soverommet Vang

SOVEROMMET: Fina- og BP-merkene John-Willy Andersen klistret på veggen henger enda på soverommet i andre etasje.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Det var i 58–59 eller noe sånt noe. Det var en BP-stasjon nede på Elvestad den gangen. Det var populært å få sånne merker og klistre opp, sier Andersen.

– Jeg syns det er hyggelig at det blir tatt vare på.

– Det er jo litt rart, jeg bodde her i ti år, fortsetter han.

Blir liggende på lager

Nå skal huset først oppbevares, med nummererte planker, laftestokker og takstein, fram til det blir bestemt hvor det skal stilles ut. Det vil skje i Oslo eller i utlandet, sier Heske.

Hun kom i kontakt med Statens vegvesen like før rivingen skulle starte.

– Det var flaks. Og det var veldig gøy at de forsto det kunstneriske aspektet med en gang. Så de har vært med fra dag en i et veldig interessant samarbeid.

Endret planene raskt

– Vi har kjøpt opp dette arealet for å fordele det ut til bøndene etter at arbeidet på E18 er ferdig, sier Statens vegvesens prosjektleder for strekningen, Elin Bustnes Amundsen.

Elin Bustnes Amundsen

– Det er klart vi må gå og se det, sier E18's prosjektleder Elin Bustnes Amundsen om at huset skal stilles ut.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– I stedet for penger får de nye områder å dyrke på.

– Det er veldig hyggelig å kunne bidra til dette prosjektet. Det er utrolig spennende. Det at Marianne tok kontakt med oss syns jeg er veldig hyggelig, fortsetter Bustnes Amundsen.

Vil gjerne se det utstilt

John-Willy Andersen

John-Willy Andersen bodde i Vang-huset i ti års tid. Husleia var på 45 kroner i måneden. – Det var et kaldt hus, men vi hadde det bra. Det skal bli moro å se det bli satt opp igjen, sier Andersen.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

John-Willys familie leide huset av de som eide både det og nabogården. Prisen var 45 kroner i måneden. Nå vil både Andersen og andre gjerne se huset igjen når det omsider settes opp som et kunstobjekt, trolig i Oslo.

– Når jeg får vite hvor det er, så vil jeg gjøre det. Det har jeg lyst til. Det har broren min også. Jeg har også informert barna etter de som eide huset. Den ene er i Amerika, og en er i Askim. De setter også pris på dette, sier John-Willy Andersen.