Hopp til innhold

– Hva med deg? Har du oppholdstillatelse?

Ina Aarti har bodd i Norge siden hun var ni måneder gammel. Da hun og samboer Per-Jørgen Olsen fra Fredrikstad skulle snakke boliglån med Nordea i Fredrikstad holdt det ikke med offisielle dokumenter for å bevise at hun er norsk.

Ina Aarti

IKKE NOK: Lønnsslipper, selvangivelse, ID-papirer og en oppvekst som norsk statsborger i Norge siden hun var ni måneder gammel holdt ikke til å overbevise Nordea om at Ina er norsk.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Samboerparet Ina Aarti og Per-Jørgen Olsen fra Fredrikstad skulle ta opp lån til en større bolig. Til et møte med en kundebehandler i Nordea hadde de med seg selvangivelse, ID-papirer og lønnsslipper.

Men det holdt ikke for Nordeas kundebehandler.

Ina Aarti og Per-Jørgen Olsen

– Litt av det som er å være kunderådgiver har vel med å kunne finne ut av slike ting med enkle tastetrykk, sier Ina Aarti.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Når han begynte å plotte inn tallene, så kom spørsmålet, litt ut av det blå, egentlig, sier de to.

– «Hva med deg? Har du oppholdstillatelse, eller har du med visum?»

– Jeg tenkte bare «Visum? Skal jeg reise noe sted, liksom?» sier Ina Aarti.

– Det hele var svært merkelig, sier Per-Jørgen Olsen.

Fra Fredrikstad fra barnsben av

– Vi skjønner ikke at det kunne være noen tvil, når vi for det første hadde med papirene, og for det andre hadde snakket en god stund om hvem vi var og hvor vi kom fra, fortsetter Olsen.

Per-Jørgen er vokst opp på Kråkerøy, og var godt kjent for kundebehandleren. Ina er født i India, men ble adoptert til Norge da hun var ni måneder gammel. Hun vokste opp i Fredrikstad, og har utdannet seg til sykepleier i byen. Nå er hun ansatt på barnekirurgisk avdeling på Rikshospitalet.

– Ho preker nesten like bredt som meg, oppsummerer Per-Jørgen Olsen.

Tok kontakt med banksjefen

Paret tok etterpå kontakt via epost med Nordeas banksjef i Fredrikstad for å følge opp saken. Banksjefen ringte tilbake.

– Banksjefen sa «Det er helt vanlig å spørre folk med annen hudfarge om de har norsk statsborgerskap». Da reagerte jeg virkelig, sier Olsen.

Olsen skriver i en kronikk i Fredriksstad Blad i dag at banksjefen fortsatte med å si at «Det er vanlig at vi spør folk med annen hudfarge om dette.»

– Vi ville bli spurt om det samme i andre banker.

Per-Jørgen Olsen sier at i tre andre banker var ikke dette et tema.

Vi har lagt fram de samme papirene. Ingen av de andre bankene stilte spørsmål om oppholdstillatelse eller statsborgerskap.

Per-Jørgen Olsen

En generell beklagelse

Ifølge Olsen tok også kundebehandleren kontakt med moren hans, som stilte som kausjonist, for å spørre om hun trodde det var et reelt og varig forhold mellom Ina og Per-Jørgen.

Christian Steffensen, Nordea

Nordeas pressesjef Christian Steffensen kan ikke kommentere denne konkrete saken, men gir samboerparet en generell beklagelse.

Foto: NRK

Ingen i Nordea i Fredrikstad ønsker å kommentere saken. I Nordea sentralt ønsker de bare å uttale seg generelt. Banken vil ikke kommentere forespørselen Per-Jørgens mor fikk.

Men pressesjef Christian Steffensen i Nordea beklager på generelt grunnlag det som skjedde med Ina og Per-Jørgen.

– Vi har spørsmål som vi er lovpålagt å stille. Men dette er spørsmål som ikke har noe med etnisk opphav å gjøre. Dersom det er slik at kunder har opplevd spørsmålsstilling som irrelevante, støtende eller ubehagelige på noe vis, så beklager vi det på det sterkeste, sier Steffensen.

Ina og Per-Jørgen har forøvrig fått boliglån. I en annen bank enn Nordea.

– Lånebetingelsene var noenlunde de samme. Men ikke kundebehandlingen, sier Olsen.