– Husker ikke at jeg slo

20-åringen som er tiltalt for å påført 17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten dødelige kutt i halsen, erkjente ikke straffskyld da ankesaken mot ham startet i lagmannsretten i dag. Fortsatt husker han veldig lite av hva som skjedde septembernatten for to år siden.

Hjemmefest i Hokksund

Det var på en hjemmefest i dette huset i Hokksund at en festkrangel endte tragisk 21. september 2013.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg husker ikke.

Setningen blir gjentatt flere ganger av 20-åringen som inntok tiltaleboksen i Borgarting lagmannsrett i dag. For andre gang måtte han forklare seg i retten om hva som skjedde på den skjebnesvangre hjemme-alenefesten i Hokksund i 2013. Også denne gangen hevder han at han bare husker bruddstykker. At han havnet i en krangel med avdøde. En krangel som senere endte med at han ble dyttet over et gjerde. Så blir alt svart, før han kommer til seg selv igjen på badet, med et blodig kutt i hånden.

Jury avgjør

I dag gjentok 20-åringen at han ikke erkjenner straffskyld, men innrømmer de faktiske forholdene. I tingretten ble han dømt til sju års fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge. Retten var den gang overbevist om at han slo til 17-åringen med et stettglass, som førte til et dødelig kutt i halsen. Tingrettsdommerne mente også at 20-åringen fra Nedre Eiker måtte ha forstått at det å slå noen i halsen med et glass, kan føre til dødelige skader.

Harald Stabell

Harald Stabell er 20-åringens forsvarer under ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

20-åringens forsvarer, Harald Stabell, mener han må få en langt mildere straff fordi han ikke kunne vite at glasset kom til å knuse da han slo det mot halsen på 17-åringen. Nå skal en jury avgjøre saken på ny.

– Er lei meg

Tiltale kom ikke med noen nye opplysninger om selve hendelsesforløpet under sin forklaring i dag. Han fremsto som rolig og fattet, da han svarte på spørsmål fra aktor om hva som skjedde på hjemme-alenefesten. Han fortalte også at livet har vært tøft for ham etter dommen.

– Jeg er veldig lei meg for alt begge familiene har vært utsatt for. Det er for jævlig. Jeg har prøvd å huske hva som skjedde, men jeg klarer det bare ikke, sa han gråtkvalt i retten i dag.

Kaotiske tilstander

To politibetjenter som rykket ut til åstedet, forklarte seg også i dag. Begge fortalte om kaotiske tilstander da de ankom festen. Berusede ungdommer i sjokk, og en amper stemning i gaten utenfor.

En av politibetjentene fortalte at de raskt forstod at det sto om livet for den skadde 17-åringen. Han ble plassert i baksetet på politibilen, som kjørte fra stedet umiddelbart. Minutter senere ble de møtt av en ambulanse, som fraktet ham til sykehus. Til tross for rask behandling, døde Jonas Wendelborg Bråten på Ullevaal sykehus dagen etter, som følge av det massive blodtapet.