Hopp til innhold

– Hjelpepleiere skvises ut

På sykehusene i Vestre Viken som blant annet dekker befolkningen i Asker og Bærum, mener Fagforbundet at hjelpepleiere presses ut av jobben.

Sykepleier, illustrasjonsfoto

Hjelpepleierne i Vestre Viken frykter de skal skvises ut av sykehusene til fordel for flere sykepleiere.

Foto: Eirill Wiik / Scanpix

Fagforbundet mener at hjelpepleiere er blitt fratatt oppgaver de før hadde, og erstattes av sykepleiere isteden.

– Jeg vet om folk som har sluttet fordi de føler seg tråkket på, sier hjelpepleier og ungdomstillitsvalgt for Fagforbundet Trond Rosenius Fekjær til NRK.

Han peker på flere oppgaver han ikke lenger får utføre i jobben sin.

– Jeg kan ikke henge opp intravenøst eller ta ned intravenøst. Jeg får heller ikke sette klyster, noe vi har gjort i alle år.

– Veldig sårende

Jobben Trond Rosenius Fekjær gjør på Drammen og Bærum sykehus som inngår i Vestre Viken helseforetak, er ikke lenger det den var. Selv etter opplæring og mange års erfaring, får ikke hjelpepleiere utføre oppgaver som å gi insulin og gi ferdig doserte medisiner. Det må sykepleierne gjøre. Selv føler Fekjær at hjelpepleierne blir skviset ut av sykehusene.

– Vi ser stillingene våre bli omgjort veldig ofte og det er veldig sårende for oss. Jeg kan egentlig ikke se for meg en fremtid for hjelpepleiere på sykehus. Det er veldig synd. Det virker litt som om vi bare er nyttige til å servere mat og vaske. Men vi kan så mye mer.

Han får støtte fra Sissel Skoghaug som er leder for Fagforbundets sykepleiernettverk. Hun er selv sykepleier og sjokkert over måten hjelpepleierne behandles på.

– Når de nå opplever å bli fratatt oppgaver og blir fortalt at dette har de ikke kompetanse til å utføre, så er det klart de føler seg trakassert og mobbet til dels.

Ikke nok operasjonssykepleiere

I følge tall fra Spekter har antall hjelpepleiere på sykehus blitt redusert med nesten 2.600 årsverk siden 2003. Til sammenligning har det blitt 3.200 flere sykepleiere i samme tidsrom. Skoghaug mener at utskvisningen ødelegger for rekrutteringen av hjelpepleiere og at man heller burde la de avlaste sykepleierne i stedet for å krige om jobbene.

– Vi må absolutt tenke riktig person på riktig plass, og ikke være for opphengt i hvilken yrkesgruppe som gjør hva. Vi må gjøre de ansatte i stand til å utføre de oppgavene som det er behov for. Vi har eksempler fra blant annet Haukeland sykehus som ikke får gjennomført livsnødvendige operasjoner fordi man ikke har nok operasjonssykepleiere. Tidligere hadde vi hjelpepleiere som var operasjonshjelpepleiere, og kunne hjelpe til under operasjoner. Der kan vi allerede se at dette har konsekvenser.

Krever mer kompetanse

Men Sykepleierforbundets fylkesleder i Buskerud, Linda Lavik, mener hjelpepleierne aldri har hatt oppgavene de mener de er fratatt og heller ikke er kompetente nok til å gjennomføre de.

– I sykehusene har det for eksempel ikke vært vanlig oppgave for hjelpepleierne å gi insulin eller dosert tabletter. Når er det sånn at samhandlingsreformen har ført til endringer i helsevesenet. Dette er endringer vi vil ha som gjør at pasienter tilbringer kortere tid på sykehus, og at det blir mer intensivt - som krever mer kompetanse enn tidligere.

Fekjær håper situasjonen kan bli bedre, men utelukker ikke at han slutter i jobben som hjelpepleier om det ikke blir det.

– Etter hvert vurderer jeg kanskje det. Jeg trives veldig godt der jeg jobber, så jeg vil gjerne se an situasjonen. Men blir det ikke bedre regner jeg med at jeg finner meg noe annet etter hvert.