Hopp til innhold

– Helt sykt å tenke på at du er på det høyeste stedet i verden

Torkjel Hurtig er den yngste nordmannen som har nådd toppen av Mount Everest. Nå har han kommet ned igjen fra fjellet og forteller hvordan det var å klatre til toppen, som ruver 8848 meter over havet.

Torkjel Hurtig på vei opp det siste stykket til toppen av fjellet

PÅ VEI NED: Etter å ha tilbrakt en time på toppen av Mount Everest, begynte turen ned igjen. Her er Torkjel Hurtig på rundt 5800 meter over havet.

Foto: Privat

– Det var tøffere enn jeg trodde. Hvis du googler verdens verste oppoverbakke, så tror jeg Lhotseveggen og Everestbakken er der, forteller fjellklatreren på telefon fra Base camp, som ligger ved foten av fjellet.

Hele intervjuet kan du høre nederst i saken.

Klokken seks tirsdag morgen kom bekreftelsen på at 27-åringen og resten av teamet hadde nådd målet. Der, på toppen av verdens høyeste fjell, tilbrakte han én time.

– Det å stå der oppe. Du ser, til venstre var Nepal. Til høyre var Tibet. Det var helt sykt å tenkte på at du er på det høyeste stedet i verden, sier Hurtig.

Torkjel Hurtig langs toppryggen, bare 10 høydemeter unna toppen.

RETT FØR TOPPEN: Her er det ikke mange høydemeterne igjen før Torkjel Hurtig er helt på toppen. – Det er langs toppryggen, maks 30 meter høydeforskjell, forklarer han.

Foto: Privat

Det er en utfordring som så mye annet. Det er en fysisk utfordring, men også en psykisk utfordring. Og jeg elsker utfordringer!

Torkjel Hurtig

Blant de første i år

Hurtig og teamet var blant de første som nådde toppen denne sesongen. Hittil i år har det vært et rekordhøyt antall klatrere som vil opp på Everest, og de aller første klarte det på mandag.

Torkjel Hurtig klatret sammen med makkeren Yukta Tamu, fordi de ekstreme forholdene gjør at man må klatre i makkerpar.

Derfor foregår også klatringen på natta, fra klokken ni på kvelden til klokken ni på morgenen. Og mørket gjorde turen litt lettere, forteller han.

– Jeg bare gikk og gikk og gikk, for jeg ante ikke hvor lang bakken var. Det gjør at du mister det slitsomhets-perspektivet på ting. Så du kommer i et sånt modus hvor du bare skal komme deg opp, sier han.

Hadde jeg sett bakkene i dagslys, så vet jeg søren meg ikke om jeg hadde giddet å gå opp.

Torkjel Hurtig
Torkjel Hurtig og makkeren rett før de når toppen

TO OG TO: Her er Hurtig med makkeren og sherpaen Yukta Tamu, på vei opp det siste stykket av fjellet.

Foto: Privat

Måtte også ned igjen

Men etter en time på toppen, måtte de altså ned igjen. Men faren var ikke over da, for mange av ulykkene på Mount Everest skjer nettopp på veien ned.

– Jeg må innrømme at jeg var ganske redd. Man blir sinnssykt sliten av å være på den høyden. Det viktigste er jo å komme seg trygt hjem, så jeg hadde hele tiden i baktankene at jeg ikke måtte bruke for mye krefter eller tråkke feil.

Hjemme har venner, familie og klatrekompiser fulgt med på ferden via GPS. Torsdag kveld forteller den unge klatreren at det feires i basecamp, men at de allerede fredag tenker på å reise hjem.

I klippet under kan du høre resten av praten med Torkjel Hurtig, som forteller om hva som kunne skje dersom han tro feil på turen ned igjen.