Ekspert: Heftig lyn- og tordenaktivitet

I sentrale deler av Østlandet er det målt over 3400 lynnedslag i dag. Verst er det nord for Oslo.

Oversvømmelser, haglbyger og lynnedslag førte til store problemer i Oslo torsdag ettermiddag. Flere lynnedslag gjorde det ekstra travelt for brannvesenet.

– Lyn- og torden-aktiviteten har vært rimelig heftig, og tydeligvis med mye nedbør. I løpet av dagen har det vært over 3400 lynnedslag i sentrale deler av østlandsområdet, sier forsker ved SINTEF Frank Dalseth til NRK.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Ikke uvanlig

Det er ikke uvanlig at det blir så mange lynnedslag i denne delen av året.

– Dette er ikke uvanlig på denne årstiden, det er noe vi må regne med. I gjennomsnitt registrerer vi 120.000 lynnedslag i Norge per år. I hovedsak er det juni, juli og august som er lynmånedene, forklarer Dalseth.

Det har i løpet av dagen vært størst lynaktivitet i områdene nord for Oslo.

De første meldingene om at været førte til problemer kom fra Son like etter kl. 14.00. Da fortalte en kvinne om kraftige haglbyger og mye vann i gatene.

Les også: Uvær skapte store problemer

Les også: Strømbrudd stopper togene

Les også: Store skader på vernet trehus overtent i Oslo sentrum

Brann i fredet hus

Flere lynnedslag gjorde det ekstra travelt for brannvesenet.

– De fleste bilene er ute og sjekker automatiske brannalarmanlegg som har slått inn på grunn av lynet, sier vakthavende brannsjef Asle Hembre i Oslo brann- og redningsetat til NRK klokken 16.30.

På Majorstuen, vest i Oslo, begynte det å brenne kraftig i et fredet trehus rundt klokken 16.30. Brannen skal ha startet i taket. Ifølge brannsjef Hembre er det for tidlig å si om et lynnedslag er årsak til brannen.