– Har trolig kastet verdifullt kunstverk

Et verdifullt kunstverk av maleren Bjørn Carlsen ble sannsynligvis kastet i forbindelse med at Grünerløkka skole ble pusset opp i 2012.

Sceneteppe Asker Kino

Sceneteppet som henger her i Asker Kulturhus er en forstørret kopi av bildet som er borte.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Bjørn Carlsen

Bjørn Carlsen er trist etter at skolen har rotet bort bildet hans.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Jeg er litt trist, sier kunsteren.

Den anerkjente kunstneren Bjørn Carlsen viser frem sceneteppet i Asker Kulturhus. Det er en forstørret kopi av maleriet som han har lånt ut til Grünerløkka Skole siden 1989. Bildet forestiller mennesker som reiser i universet.

Nylig ville Carlsen ha bildet tilbake, for å bruke det i en kunstnerisk sammenheng. Det var da han skjønte at det var borte.

– Det eneste mennesker forstår er penger.

Kunstner Bjørn Carlsen om hvorfor han vil saksøke skolen.

– Det var ingen som viste hvor bildet var, forteller kunsteren om sin kontakt med kommunen.

Men Kulturetaten tok saken alvorlig og ville finne det nesten fem meter høye og 1,5 meter brede bildet. Derfor kontaktet de skolen.

– Kastet under bygging

– En av de ansatte sa at verket hadde blitt kastet i forbindelse med et byggeprosjekt for ca 1,5 år siden. Jeg ble ganske sjokkert så han sjekket med administrasjonen og det viste seg å stemme, sier Kikki Salazar Wennesland, samlingsforvalter i Oslo Kommune

– Hvor alvorlig er det at skolen ikke har kontroll på kunstverk de har lånt?

– Det er svært alvorlig, man har et regelverk å forholde seg til i kommunen. De skal kontakte oss før de foretar seg noe. Det er kjempealvorlig at skolen bryter reglene og kaster verk.

Rektor på Grünerløkka skole ønsker ikke å uttale seg til NRK, men bekrefter at bildet hang i et personalrom som skulle bli klasserom og at det derfor ikke kunne henge på veggen der lenger.

Kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningsbygg sier det er sannsynlig at bildet er kastet, men helt sikker er hun ikke.

– Jeg vil gjerne ha bekreftet hvem som har destruert dette bildet. Det må vi prøve å nøste opp i. Det er ingen som kan bekrefte dette og når det skjedde.

Et verdifullt kunstverk av maleren Bjørn Carlsen ble sannsynligvis kastet i forbindelse med at Grünerløkka skole ble pusset opp i 2012.

Vurderer å saksøke skolen

– Det virker veldig rart. Veldig uvitenhet. Jeg tror ikke det er en bevisst ond handling, sier kunstneren.

Det siste bildet Bjørn Carlsen solgte fikk han 200.000 kroner for. Han vurderer å saksøke skolen, mest for å markere alvoret.

– Det vil jeg gjøre. Det er klart det. Det eneste mennesker forstår er penger.