Hopp til innhold

– Har ikke noe sted å gå på do

Forsker Ada Engebrigtsen ved NOVA har forsket på romfolk i mange år. Hun mener at mangel på offentlige toaletter er et problem for alle bostedsløse.

Bæsj i skolegården

Ekskrementer og søppel ligger strødd. Ifølge lærere og foreldre ved Lakkegata skole er dette et stadig økende problem på Tøyen.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Torsdag fortalte NRK Østlandssendingen at lærere og vaktmesteren må fjerne avføring fra mennesker i ballbingen i skolegården til Lakkegata skole hver morgen.

Foreldre og lærere mener at østeuropeere som bor i biler rundt skolen på Tøyen i Oslo, bruker skolegården som toalett.

Mangler toaletter

Ada Ingrid Engebrigtsen

Ada Engebrigtsen har lenge forsket på romfolket.

Foto: NOVA

Ada Engebrigtsen er forsker ved NOVA, og har nylig skrevet en rapport om romfolket. Hun har forsket på denne gruppen over lengre tid, og har også bodd blant romfolket i Romania. Hun forstår at foreldre reagerer på at noen gjør fra seg i skolegården.

– Jeg synes jo det er veldig trist og skjønner godt at de er opprørt over det. Men dette er jo en problematikk som gjelder alle bostedsløse i byer. De har rett og slett ikke noe sted å gå på toalettet, sier Engebrigtsen.

– Dette kan jo like gjerne være andre typer bostedsløse. De kommer ikke inn på kjøpesentre, de kommer ikke inn på toaletter på restaurantene som veldig mange andre av oss gjør når vi må.

For å bli kvitt problemene på Lakkegata skole, tror hun flere offentlige toaletter er løsningen.

– SV har foreslått i bystyret at man setter opp toaletter og søppelkasser. Det synes jeg er et godt forslag, men det må jo være åpent for alle byens bostedsløse, og også turister og byens øvrige borgere, sier Engebrigsten.

Hun understreker at toalettene må være bemannet og holdes rene.