Hopp til innhold

– Har funnet kritikkverdige forhold

Rapporten fra granskingen av byggesakslederen i Halden kommune ble presentert torsdag kveld.

Asbjørn Montelius

Granskingen av Asbjørn Montelius er avsluttet.

Foto: Joakim S. Enger

Det er den tidligere lederen av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, som har undersøkt påstandene om korrupsjon mot Asbjørn Montelius.

– Det er funnet kritikkverdige forhold, sier Bech Gjørv til NRK torsdag kveld. Hun vil imidlertid ikke utdype hva disse forholdene går ut på.

– Det var heller ikke vårt oppdrag å vurdere om det har vært noe straffbart, legger Bech Gjørv til.

Montelius selv sier til NRK at han er uskyldig.

Store deler av behandlingen gikk for lukkede dører, med henvisning til at det er en personalsak. AP-politiker Per Kristian Dahl foreslo at hele saken skulle gå for lukkede dører, men ble nedstemt.

Påstander om korrupsjon

I mai i år vedtok formannskapet å bevilge 500 000 kroner til granskingen, et beløp som senere økte med ytterligere en kvart million.

Vedtaket ble gjort etter at kommunen fikk tips om at byggesakslederen skal ha vært involvert i korrupsjon.

Påstandene mot Montelius er knyttet til salg av tomter som familien hans eier, i tillegg til andre forhold rundt et privat oppdrag han bestilte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alexandra Bech Gjørv

Alexandra Bech Gjørv har undersøkt påstandene om korrupsjon.

Foto: Ingunn Andersen/NRK

Kontrollutvalget i Halden kommune ble varslet om påstandene for noen år siden, men valgte å ikke granske saken.

Montelius selv har sagt nei til å møte granskerne, og rapporten er derfor avsluttet uten at han er blitt intervjuet. Torsdag kveld kom det frem at granskingen har tatt tid fordi de har jobbet for å få Montelius i tale.

Alexandra Bech Gjørv beklager at Montelius ikke har ønsket å snakke med dem.

– Det hadde vært viktig for opplysning av saken og rettssikkerhet at Montelius hadde snakket med oss, sa hun under behandlingen.

Har saksøkt kommunen

Enhetsleder i teknisk etat i Halden kommune, Asbjørn Montelius, har på sin side saksøkt rådmann Gudrun Haabeth Grindaker, tidligere rådmann Eivind Hansen, kommuneadvokat Veronica Aam og Halden kommune ved ordfører Thor Edquist.

Montelius mener han har blitt utsatt for «dypt ærekrenkende uttalelser» i samtaler med kommunens administrative ledere, noe som benektes fra kommunens side.

Sakene skal opp i Fredrikstad tingrett i februar neste år.