Politiet mener siktet i Sigrid-saken bevisst har forklart seg uriktig

POLITIHUSET I OSLO (NRK): Politiet mener de avdekket i avhør mandag at mannen som er siktet i forsvinningssaken om Sigrid Giskegjerde Schjetne bevisst har forklart seg uriktig.

Hanne Kristin Rhode

UTELUKKER INGENTING: – Siktelsen er ikke utvidet, men vi utelukker ikke at den kan bli det, sier politiinspektør og leder av Seksjon for volds og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Politiet aksjonerer mot en boligblokk på Østensjø fredag 31.08.2012

Politiet aksjonerer mot en boligblokk på Østensjø fredag.

Foto: Aas, Erlend / NTB Scanpix

Mannen i slutten av 20-årene ble mandag siktet for å ha gitt falsk forklaring til politiet i Sigrid-saken. Han bor i nabolaget hvor Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant natt til søndag 5. august.

– Hva var grunnen til at politiet valgte å sikte mannen for falsk forklaring mandag?

– Når en person velger bevisst og forklare seg uriktig til politiet, så er det veldig alvorlig. Det kan vanskeliggjøre vår etterforskning. Det er vanskelig for oss å forstå hvorfor dette har skjedd, sier Hanne Kristin Rohde, politiinspektør og leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til NRK.

Rohde vil ikke gå i detalj på hva mannen har forklart som er galt, men opplyser at han skal ha gitt to ulike forklaringer.

– Vi mener å ha avdekket det han har opplyst som er galt. Avhøret politiet gjorde mandag tok sikte på å avdekke at han bevisst forklarte seg uriktig. Det var en villet handling, sier Rohde.

Ifølge Rohde er ikke politiet nærmere å ha en mistenkt person i saken.

Siktelsen mot mannen er ikke utvidet

– Hvorfor er ikke siktede i politiets varetekt?

– Personen er ikke varetektsfengslet fordi vi mener å ha sikret oss forklaringen hans og foretatt de nødvendige undersøkelser, slik at det ikke noe bevisforspillelse, forklarer Rohde.

Siktelsen mot mannen i slutten av 20-årene er ikke utvidet.

– Vi utelukker ikke at den kan bli det, sier Rohde.

Ifølge Rohde kan det bli aktuelt med nye avhør av mannen.

Mannens advokat, Kim Gerdts, opplyser til NRK at siktede på nåværende tidspunkt verken er pågrepet eller sitter i nye avhør hos politiet.

Rohde forteller at politiet fortsetter å bruke store ressurser på saken.

– Vi har fullt trykk på etterforskningen også i helgen, sier hun.

Politiet rykket ut til blokka til siktede

I dag var politifolk med politihund i siktedes boligblokk på Skøyenåsen i Oslo.

– Hva har dere gjort på Østensjø i dag?

– I dag har vi blant annet foretatt undersøkelser ute, sier Rohde.

Aksjonen mot mannens bosted fredag startet ved 12.30-tiden fredag. To sivile politibiler ankom boligområdet på Skøyenåsen i Oslo. Kort tid etter gikk tre sivilkledde politifolk inn i blokka. Den ene hadde med seg en hund, melder NTB.

Aksjonen var kortvarig, og politiet hadde allerede i 13.15-tiden dratt fra stedet.

Ifølge VG er hunden politiet hadde med seg spesialtrent til å markere ved blod, sæd og andre kroppsvesker. Hunden kan markere på små dråper av biologiske spor, selv etter flere dager i friluft.

Etter det NRK kjenner til, brukes slike hunder til grovsøk etter kroppsvæsker. Hvis hunden markerer, vil politiet bruke andre tekniske hjelpemidler som også kan påvise spor som er forsøkt vasket bort.

LES OGSÅ: – Siktelsen gir Sigrids foreldre håp

LES OGSÅ: Politiet har gjennomført husransakelse hos siktede

Dømt for overfallsvoldtekt

En mann i slutten av 20-årene er siktet for å ha gitt falsk forklaring til politiet i Sigrid-saken.

Politiet vurderer ikke per nå å utvide siktelsen mot mannen, opplyser Hanne Kristin Rohde, politiinspektør og leder av Seksjon for volds og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, til NRK.

Mannen, som tidligere er dømt for overfallsvoldtekt og blotting, skal ha vært i besittelse av narkotika da politiet foretok husransakelse hos ham mandag.

NRK kjenner til at siktede sendte en sms til sin ekskjæreste søndag 5. august hvor han beskrev en bil og et skrik utenfor blokken.

Sjekker fortsatt røde biler

Politiet har etterlyst en rød bil i forbindelse med saken, og Rohde opplyser de fortsatt jobber med å identifisere røde biler.

Siktelsen ga politiet mulighet til ransakelse og undersøkelser av elektroniske spor. Hvor siktede har oppholdt seg, kan dermed sjekkes blant annet mot bruk av mobiltelefon.

Politiet har de siste dagene sagt at de vet mer enn de vil gå ut med. Politiet har kommet et godt stykke på vei i kartlegging av bevegelsene i området i tidsrommet Sigrid forsvant og spisser nå etterforskningen mot viktige funn.

Det er 25 dager siden 16-åringen forsvant fra Østensjø i Oslo. Familien har utlovet en dusør på 1 million kroner for opplysninger som kan føre til oppklaring av saken.

Sigrid Giskegjerde Schjetne

SAVNET: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) har vært savnet siden natt til søndag 5. august.

Foto: Privat/NTB scanpix