– Han var en utmerket kollega

– Han var en utmerket person. Jeg er utrolig overrasket over det som har skjedd, sier en tidligere kollega til NRK.

Anders Behring Breivik

- Jeg oppfattet Anders som en utmerket og serviceinnstilt kollega, sier en tidligere kollega av den terrorsiktede til NRK. Han ønsker å være anonym.

Foto: Faksimile Facebook

Tidligere kolleger av 32 år gamle Anders Behring Breivik er i sjokk etter at det kom frem at 32-åringen står bak massedrapene på Utøya og eksplosjonen i Oslo.

Bil på hodet i regjeringskvartalet

Regjeringskvartalet fikk store skader og flere ble både drept og skadd.

Foto: Andreas Helgesen

– Vi jobbet sammen i flere år i en kundeservicebedrift. Jeg oppfattet Anders som en utmerket og serviceinnstilt kollega, sier en tidligere kollega av den terrorsiktede til NRK. Han ønsker å være anonym.

De jobbet begge i kundeservicebedriften i årene rundt tusenårsskiftet, men ingen av dem jobber lenger der og bedriften eksisterer ikke i dag.

Anders Behring Breivik er 32 år gammel, og har bodd på Skøyen i Oslo fram til han tidligere i år meldte flytting til en gård utenfor Rena i Hedmark. På gården hadde han registerert sitt enkeltmannsforetak som skulle jobbe med dyrking av grønnsaker, meloner, rot- og knollvekster.

Gjennom firmaet bestilte Breivik seks tonn kunstgjødsel som senere kan ha blitt brukt til å lage eksplosiver brukt mot regjeringskvartalet der sju mennesker i går mistet livet og mange ble skadd.

Senere skal mannen som nå er pågrepet og siktet av politiet ha reist til Utøya hvor han skjøt rundt seg og drepte minst 85 personer som var tilstede under AUFs sommerleir.

Video Her stormer politiet Utøya

Her kommer politiet inn på Utøya med sine beredskapsstyrker, og ungdommer rømmer i sikkerhet bak politistyrkene.

Kollegaen som møtte Breivik gjennom jobbingen i kundeserviceberiften sier han jobbet med den han i mange år, men aldri opplevde ham som aggressiv på jobb.

– På vår arbeidsplass var det folk fra alle land og med alle legninger, og Anders var like hyggelig mot alle. Derfor kom dette som et sjokk på meg. Det er helt ufattelig.

– Folk reagerer fysisk og kaster opp

En av de tidligere lederne i selskapet forteller til NRK at mange som jobbet i selskapet nå snakker sammen. Flere reagerer svært sterkt på det de nå får høre om hva deres tidligere kollega Anders Behring Breivik skal ha gjennomført.

– Folk kaster opp og får fysiske reaksjoner over å tenke på at en som har gjort noe så alvorlig kan ha jobbet i samme rom som oss, sier den tidligere kvinnelige lederen i kundeserviceselskapet.

Selv har hun hatt kraftig hodepine etter at hun fikk vite hvem det var som ble koblet til de forferdelige handlingene i Oslo og på Utøya. Hun reagerer spesielt fordi selskapet hun var med på å lede hadde en forankring som stod for det stikk motsatte.

Bombeaksjon i Oslo

I Grubbegata mellom regjeringskvartalets bygg R4 og Høyblokka lå bygningsdeler spredt etter smellet.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Selskapet var tuftet på medmenneskelighet. Det er nesten det verste oppe i alt dette. Vi hadde folk med bakgrunn fra tolv land, og menneskeverd stod sterkt, sier den tidligere lederen.

Nå snakker hun med andre som hun jobbet med, og de spør seg alle sammen om de virkelig kunne overse så ekstreme tendenser.

– Alle sier at han var en hyggelig person, og det er en stor sjokkartet opplevelse. Vi spør oss selv om det virkelig er mulig at vi ikke oppdaget holdningene hans, eller har han endret seg så mye. Ingen kan forstå at personen som jobbet hos oss kan ha vært i nærheten av å gjøre noe som det som har skjedd, sier hun.

Har bakgrunn i Frp

Behring Breivik har flagget sine holdninger og politiske meninger både på nettet og i den mer ordinære politikken i de senere år. Han meldte seg inn i Frp i 1999 og betalte sin siste kontingent for året 2004.

Han var medlem av lokallaget på St. Hanshaugen i Oslo i perioden 2001–2003 og en kort periode i lokallaget på Frogner i Oslo i 2003. I 2006 ble han fjernet fra registrene, skriver Aftenposten.

Siv Jensen

Siv Jensen uttrykker at det som har skjedd er et angrep mot hele Norge.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Han var dessuten engasjert i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) fra 1997 til 2007. Han meldte seg aktivt ut i 2007.

I FpU hadde Anders Behring Breivik to verv, det første som formann i Oslo Vest fra januar 2002 til oktober 2002, det andre som styremedlem samme sted fra oktober 2002 til november 2004.

– Jeg ble i dag tidlig gjort kjent med at han har vært medlem hos oss. Det er aldeles forferdelig å vite, sier Siv Jensen til Aftenposten.no.

Aktiv på nettfora

Etter det NRK får opplyst, har ikke den pågrepne noen yrkesmilitær bakgrunn. Han ble fritatt fra verneplikt, og dermed har han ikke spesialutdanning eller utenlandsoppdrag for Forsvaret.

Opplysninger tilsier likevel at Anders Behring Breivik har registrert to våpen på navnet sitt. Utover dette skal han være ukjent for politiet.

Behring Breivik står som medlem i Oslo pistolklubb, og han skal også være medlem av en frimurerloge.

På nettet er han også aktiv.

Mannen har én twitter-melding fra 17. juli som sier «One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests», et sitat av den britiske filosofen og sosialliberalisten John Stuart Mill. Den pågrepene har allerede fått en hatside på Facebook.

Han skal også ha markert seg som enn flittig debattant på flere islamkritiske nettsteder, blant dem Document.no, der han i flere innlegg ga uttrykk for nasjonalistiske holdninger og framsto som kritisk til et flerkulturelt samfunn.

Document.no valgte lørdag å publisere alle Breiviks innlegg på nettstedet. Der framgår det at Breivik ikke har skrevet noen innlegg siden 29. oktober 2010, men at han i en periode var svært aktiv.

I innleggene han skal ha skrevet kommer han blant annet med grove karakteristikker av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.