– Hagen forstår ikke de pårørende

Advokat Mette Yvonne Larsen, som bistår etterlatte, reagerer kraftig på at Carl I. Hagen ikke vil at de pårørende etter Utøya-massakeren skal få vite detaljene om hva som skjedde der.

Carl i Hagen

Carl i Hagen. Her på valgkampåpningen i Oslo lørdag.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

Ordførerkandidat for Frp i Oslo, Carl I. Hagen, forstår ikke hvorfor de etterlatte etter Utøya-massakren vil vite detaljene om hva som skjedde der. Politiet bør begrense etterforskningen av saken, mener han.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være hundre politifolk som jobber med dette her i flere måneder, sier Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Oslo til VG.

Han peker på at saken allerede er så godt som oppklart og frykter at en omfattende etterforskning skal legge beslag på for store ressurser. I tillegg er Hagen kritisk til detaljnivået i politiets undersøkelser.

69 personer har han drept på Utøya.

– Om han, da han begynte å skyte, gikk til venstre og skjøt den unge jenta, eller til høyre og skjøt den unge gutten; at noen av foreldrene skal vite om rekkefølgen og nøyaktig sted og alt sånt noe, det begriper ikke jeg.

Hagen legger til at han mener det er riktig at de pårørende bør ha en innflytelse over politiets prioriteringer.

– Hagen burde holde munn

Eksperter og politiet har tidligere sagt at det erfaringsvis er svært viktig for bearbeidelsen av sorgen at de etterlatte får slik informasjon.

Advokat Mette Yvonne Larsen, som bistår etterlatte etter massakren, reagerer
likevel sterkt på Hagens uttalelser.

– Jeg har nesten ikke ord. Han har null forståelse for de etterlatte og fornærmede. Han burde holde munn, sier Larsen.

Hun betegner utspillet som stusselig og mener Hagen bør være glad det ikke er han selv om er rammet.

– Hvis det var hans datter som hadde blitt skutt, hadde ikke han da hatt behov for å vite om hun var alene bak en busk eller ble tatt vare på av venner? Ville ikke han likt å vite om hun døde raskt, eller om hun led i sine siste minutter, spør
bistandsadvokaten.

Flere reagerer på Hagens utspill

- Advokat Frode Elgesem bistår AUF i sitt arbeid etter Utøya-massakren. Han mener ifølge VG at det er en selvfølge at etterforskningen er grundig.

– Det er temmelig åpenbart og dypt menneskelig at de pårørende ønsker å vite i detalj hva som skjedde med sine kjære som var på Utøya. Dette er vel anvendte ressurser, sier Elgesem.

Også bistandsadvokat Morten Engesbak reagerer på Hagens uttalelser.

– Denne saken handler først og fremst om de fornærmede. Disse uttalelsene avslører hans uvitenhet om deres situasjon. Jeg mener det er uklokt av en politiker å uttale seg på denne måten, sier Engesbak.

– Iskald

SV-leder Kristin Halvorsen kommentert Hagen uttalelser via sin facebook-side .

«Iskaldt utspill fra Carl I Hagen i dag om at politiet skal avslutte etterforskningen av hvert enkelt drap på Utøya. Drapsmannen viste total forakt for liv, men politiet viser at hvert liv har like stor verdi også når det er mange ofre», skriver hun i en kommentar.

Flere hundre har kommentert innlegget til Halvorsen. En av dem skriver: «Carl I. Hagens menneskesyn kommer til uttrykk gjennom dette utspillet. Skremmende.».

Var tilbake på Utøya lørdag

Lørdag var Anders Behring Breivik på Utøya for å gi en best mulig forklaring til politiet om hvert enkelt drap.

– Det er svært mange som har behov for å vite hva som har skjedd for å komme seg lettere videre, sa Pål Hjort Kraby på en pressekonferanse søndag.

Han sa også at befaringen førte til at Behring Breivik husket mer av hva som hadde skjedd, og forklarte seg om viktige detaljer.

– Vi føler at vi begynner å få en rimelig god oversikt over hvert enkelt drap, sa Hjort Kraby.