Hopp til innhold

– Greit så lenge bacon er billig

Nordmenn slutter ikke med grensehandelen, selv om svenskekrona blir sterkere.

Video Svekket grensehandel

Se reportasje fra tirsdagens nyhetssending.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) tror at den stadig sterkere svenskekrona kan få konsekvenser for grensehandelen.

Svenskekrona har allerede styrket seg fra rundt 80 øre for ett år siden, til nesten 90 øre nå - uten at det bekymrer handleglade nordmenn, så lenge enkelte varer er billigere enn i Norge.

– Vi tar det her som en tur for å få litt avveksling, men det kan jo ikke bli så ille at det ikke lønner seg. For de som røyker er det jo veldig interessant, enn så lenge, sier Barbro Skogby fra Skien.

– Kjekt med harrytur

Grensehandel

Martin Dahl er fornøyd så lenge baconet ikke blir dyrere.

Foto: NRK

Martin Dahl er fra Volda, men hadde tatt turen til Svinesund på tirsdag. Han er ikke så sikker på at han kommer til å ta turen til Sverige så ofte - men av helt andre grunner enn kursen.

– Så lenge baconet ikke blir dyrere så går det helt fint, jeg tror vi kan si det sånn. Jeg tror ikke at jeg kommer til å handle så mye i Sverige lenger, men det er fordi jeg har så lang vei å kjøre, så det lønner seg ikke, sier Dahl.

Sjekk kursen på den svenske krona her:

Også vennene Monica Serina Ekholt og Karine Hauge var med til Sverige for å handle. Heller ikke de tror at det blir mindre «harryhandel» med høyere priser.

– Nei, jeg tror egentlig ikke det. Vi bor i Grimstad, så vi er ikke så ofte i Sverige uansett. Prisene er nok ikke det vi tenker på når vi først tar oss en tur, sier Ekholt.

Man kjøper kanskje ikke like mye som man ville gjort, dersom svenskekrona var lavere. Men det er kjekt å dra på harrytur noen ganger også, legger Hauge til.

Billigere i Sverige uansett

En som derimot kommer til å kutte ned på turene til Sverige dersom prisene øker, er Eva Christin Jørgensen. Hun tenker først og fremst på lommeboka og ikke turen når hun besøker «søta bror».

– Hvis det blir sånn at det ikke lønner seg, så kommer ikke folk til å dra hit. Folk drar jo hit fordi det er lønnsomt, ikke fordi det er bedre enn i Norge. Jeg kommer ikke til å dra hit, hvis det ikke er lønnsomt, sier hun.

Les også:

Men hun blir raskt satt på plass av sin reisepartner, Ørjan Stabell.

– Jeg kan ikke si at jeg er helt enig, vi dro hit før også, ler han, og legger til.

– Selv om det var dyrere da, så ble det billigere å handle i Sverige. Som oftest så er det billigere her uansett.

Grensehandel

Eva Christin Jørgensen og Ørjan Stabell er ikke enige om grensehandelen kommer til å fortsette hvis maten blir dyrere.

Foto: NRK