– Gleden over julen kan bli mindre

DRAMMEN (NRK): Mange velger å hoppe over adventspynten og gjør hjemmene sine juleklare tidlig i desember. Sokneprest i Drammen tror det kan ødelegge julegleden.

May Britt Stenberg

DROPPER ADVENT: Knapt noen kjøper adventspynt på Kid i Drammen. I stedet pynter de til jul tidlig i desember.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Lilla er forventningens farge, i alle fall hvis man følger fargekodene i kirkeåret. Men flere og flere dropper den lilla tiden og tar julefargene i bruk allerede tidlig i desember. På Kid i Drammen har de knapt solgt en eneste lilla duk i år.

Lilla duker

Knapt en eneste lilla duk er solgt på Kid i Drammen i år.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Folk vil ikke ha det. Det skal være sølv og hvitt og gjerne «blinge» litt. Jeg er overrasket over at vi har solgt så lite, sier butikkleder May Britt Stenberg.

Så er det heller ikke et stort utvalg av lilla duker og pynt hun har i butikken, kun et par hyller. I stedet velger kundene å kjøpe julevarer tidlig i desember og pynte til jul da.

– De klarer ikke å vente til lille julaften. De vil begynne tidligere. Mange har allerede pyntet ferdig til jul hjemme, sier hun.

May Britt Stenberg

May Britt Stenberg er overrasket over å ha solgt så lite adventspynt.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Juletreet kom opp på søndag

– Lilla pynt er ikke noe for meg. Jeg vil heller ha rødt og hvitt. Første søndag i advent pyntet jeg huset med nisser, og på søndag kom juletreet opp, sier en av kundene i butikken, Linda Horne.

– Hopper du over adventstiden?

– Ja, egentlig gjør vi det. Vi liker å starte tidlig, sier hun.

Sosiale medier og ukeblader flommer over av julepyntede hjem. Mange har allerede pyntet juletreet fordi de har kunstig tre som holder lenge.

– Vi har satt opp juletreet hjemme, men den lilla adventsfargen holder jeg på, sier kunde på Kid, Kari Tajet.

– Lilla står for ventetid

Lilla symboliserer ventetid og botstid. Fra gammelt av skulle man ikke fråtse, men leve nøkternt, fram til jul.

– Det skulle være en tid med forberedelse og forventning. I dag spiser vi julemat i november, så hvor spesielt blir det da når julen kommer? Jeg tror mye av forventningen har blitt borte, sier sogneprest i Tangen menighet, Marit Skaar Skogesal.

Marit Skaar Skogesal

Sogneprest Marit Skaar Skogesal tror vi mister noe hvis vi tyvstarter julen.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Kirkeåret er delt inn i ulike farger som har sin symbolikk. Lilla er tiden før jul og påske. Da pyntes kirken med lilla alterduk, og presten bruker lilla stola.

– Pynter man til jul allerede tidlig i desember, tror jeg man går glipp av noe. Jeg skal ikke avfeie og si at dette er helt feil, men jeg tror gleden over julen blir større når man venter til jul med pynting og julemat, sier Skaar Skogesal.

Selv husker hun godt barndommen da juletreet ble pyntet sent lille julaften, og hun fikk ikke se det før selve julaften.

– Jeg tror forventninger er viktig i livene våre. Vi mister noe hvis vi går glipp av dem, sier hun.