– "Sykepleie på hjul" gjør jobben der kommunen svikter

Foreningen for human narkotikapolitikk raser over at Oslo kommune vurderer å kutte i støtten til "Sykepleie på hjul".

Arild Knutsen

Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, mener organisasjonen gjør en jobb som kommunen selv burde ha gjort.

Foto: NRK

– Det varslede kuttet i støtten til "Sykepleie på hjul" er nok et slag i ansiktet på de med stoffproblemer. Disse sykepleierne er de eneste som tilbyr helsehjelp på gateplan, sier leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.

I ti år har "Sykepleie på hjul" kjørt rundt i byen, fem dager i uken, for å hjelpe rus- og prostitusjonsmiljøet i Oslo. Prosjektet drives av Fransiskushjelpen.

Men i neste års budsjett har kommunen nå foreslått å kutte i støtten. Noe som i følge organisasjonen selv, kan føre til at tilbudet blir borte.

– Dette er en bejublet innsats. Hele den politiske eliten sier at den slags innsats er viktig. Helse og overdose teamet i Trondheim gjør dette, men når man gjør sånt i Oslo så kuttes det ut.

– Vil gi alvorlige konsekvenser

Han mener organisasjonen gjør en jobb som kommunen selv burde ha gjort.

– De våger å si fra når de synes noe er galt og de kompenserer for kommunens manglende handlekraft på noen svært viktige områder. Og jeg tror det er grunnen til at det nå kuttes, sier Knutsen.

– Hva slags konsekvenser kan det få, dersom tilbudet blir borte?

– De deler ut brukerutstyr, tilbyr helsepleie og bidrar slik at brukere kommer inn i behandling. Denne viktige innsatsen foregår ovenfor en veldig sårbar gruppe, som ikke nås frem til godt nok fra før. Så det vil gi veldig alvorlige konsekvenser.

– Kommunen har et godt tilbud

Selv om det bare er "Sykepleie på hjul" som driver daglig oppsøkende virksomhet med helsepersonell, mener helse og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide at det allerede er nok tiltak for rusmiljøet i byen.

– Dette er et tiltak som supplerer kommunens tilbud til rusavhengige. Kommunen har et godt og dekkende tilbud gjennom feltpleien og gjennom for eksempel utdeling av brukerutstyr flere steder i byen, sa Søreide til NRK tidligere i dag.

Foreningen for human narkotikapolitikk mener byråden tar helt feil.

– Tilbudet er ikke dekket godt nok fra før. Oslo kommune er blitt kritisert for bare å ha sosial faglig bistand på gateplan, og derfor er det så viktig med "Sykepleie på hjul", sier Knutsen.

De hjelper rusavhengige rundt i byen med sår og utstyr. Nå kan tilbudet forsvinne grunnet kutt fra kommunen.

VIDEO: I ti år har 'Sykepleie på hjul' kjørt rundt i byen for hjelpe folk i prostitusjons- og rusmiljøet i Oslo. Men nå kan det bli slutt.