– Gavepakke til smuglerne og Systembolaget

Vin - og brennevinleverandørenes forening er svært misfornøyd med avgiftsutviklingen de seneste årene.

Rekordstort vinbeslag

Budsjettet fra Sigbjørn Johnsen har bare gode nyheter for Systembolaget og for smuglerne, mener VBF. Bildet er av et vinbelsag på Svinesund.

Foto: Tollvesenet

I forslaget til statsbudsjett for 2012 foreslår Regjeringen å øke alkoholavgiftene med med mellom 1,6 og 1,7 prosent, avhengig av volumprosent.

I praksis er dette økninger for å holde tritt med prisveksten, men Ingunn Jordheim, som er generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF), liker det dårlig uansett.

LES OGSÅ:

– Et spark til Vinmonopolet

– Regjeringen kaller det en prisøkning, men faktum er at alkoholen blir dyrere. Vi karakteriserer dette som et spark til Vinmonopolet, sier Jordheim til NRK.no.

Generalsekretæren, som representerer norske importører og produsenter, mener at regjeringen ikke gjør nok for å redusere handelslekkasjen til Sverige.

– Samtidig som Sverige holder sine avgifter uendret, har den norske regjeringen økt alkoholavgiftene med nesten 10 prosent de siste to årene. Siden januar har salget av brennevin på Vinmonopolet stupt og bare halvparten av brennevinet nordmenn drikker, blir nå kjøpt på polet, sier Jordheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Polvarer, vinmonopol

Systembolagets to butikker i Strømstad, rett over grensen for Halden, omsatte i fjor for 554 millioner svenske kroner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mer smugling

Systembolagets to butikker i Strømstad, rett over grensen for Halden, omsatte i fjor for 554 millioner svenske kroner. Det er sju prosent mer enn i 2009, og ny rekord.

Ni av ti kunder på Systembolagets butikker i Strømstad er nordmenn.

– Samtidig hører vi at tollerne beslaglegger stadig mer alkohol på grensa. Budsjettet fra Sigbjørn Johnsen har bare gode nyheter for Systembolaget og for smuglerne, slik vi ser det, avslutter Jordheim.

LES OGSÅ: