Hopp til innhold

– Går ikke i pluss tross rekorderstatning

Årets avlingserstatninger kan bli rekordhøye. – Vil bare begrense tapet, sier bonde Ole Kristian Bergerud i Sarpsborg.

Ole Kristian Bergerud

TØFF SOMMER: Ole Kristian Bergerud forteller at det var bare å krumme nakken og jobbe i sommertørken.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Vi kommer ikke til å gå i pluss selv om vi får erstatning, men vi kan få et begrenset tap. Det kan føre til at vi kan klare å komme oss gjennom vinteren og ha likviditeten noenlunde i orden.

Det forteller bonde Ole Kristian Bergerud i Varteig i Sarpsborg. Han har ennå ikke sendt inn søknad om erstatning.

Landbruksdirektoratets prognose er at over 12.000 bønder vil få til sammen 1,3 milliarder kroner i år. Det er 17 ganger flere enn i et gjennomsnittsår.

Bergerud sier at skadene etter den ekstremt tørre sommeren har blitt store, og forventer at han har tapt flere hundre tusen kroner.

– Vi har en kornavling som ligger godt under halvparten av et normalår, og så langt en gressavling på kanskje 30 prosent. Det er store konsekvenser og store skader.

1.3 milliarder i erstatninger

Den rekordhøye erstatningssummen er det Landbruksdirektoratet som har regnet seg fram til.

Fram til 31. oktober kan bønder som har tapt avlinger tilsvarende 70 prosent av gjennomsnittsavlingene sine søke erstatning.

Gunn Eide, Seksjonssjef Landbruksdirektoratet

STORE SKADER: Gunn Eide, seksjonssjef i Landbruksdirektoratet, forteller at de ikke har sett så store skader før.

Foto: Privat

At opptil 12.000 bønder kan få erstatning, kaller seksjonssjef Gunn Eide i Landbruksdirektoratet «eksepsjonelt».

– De som husker godt, sier at man må tilbake til 1947 for å få noe som ligner på dette. I gjennomsnitt utbetaler vi omtrent 40 millioner i erstatning, sier Eide til NRK.

Seksjonssjefen sier at de nå skal behandle bøndenes søknader så raskt og effektivt som mulig. Ifølge prognosene er det bøndene på det sentrale Østlandet som vil få mest i erstatning som følge av tørken.

– Oppland har de største tapene på grasproduksjon. Akershus og Østfold er de som har de største tapene på kornproduksjon.

Tung sommer

I sommer har bonde Ole Kristian Bergerud i Sarpsborg vært nødt til å jobbe hardere enn noen gang. Han har gjerdet inn nye områder for kyrne sine, og lagt ut på lange traktorturer til Sverige for å hente for.

– Det var bare å krumme nakken og jobbe alle døgnets timer. Det var veldig tøft i den tunge perioden der, sier han.

Knusktørt gress

EKSTREMT: En sommer med høye temperaturer og nesten uten regn har vært kostbar for bønder i store deler av landet. Mange søker nå erstatning for å komme seg gjennom vinteren.

Foto: Signe Karin Hotvedt, NRK

Bergerud sådde gressfrø i juni. Der det skulle stått høyt grønt timeoteigress, er det nå bare ugress som gror. Bonden har nå sådd igjen, og satser på at frøene får nok tid til å danne et dekke som vil hjelpe neste år.

– Nå håper jeg bare det holder seg mildt lenge, slik at gresset får vokst seg stort og sterkt og tåler vinteren.

Økning siden august

Prognosene i august anslo at erstatningsbeløpet ville ligge på 1.1 milliarder kroner. Den summen har nå økt med 200 millioner kroner. Seniorrådgiver Trond Bøe i Landbruksdirektoratet mener det er tre klare grunner til at prislappen har steget.

Siden sesongen er på tampen, har fylkene og kommunene bedre oversikt over omfanget av skadene.

Erstatningssummen per veksttype har økt fra 750.000 kroner til 1,5 millioner kroner.

Erstatning på grovfôr har økt fra 3,85 kroner per enhet til 5,45 kroner.

– Grunnen til det er at prisen på grovfôr har økt, og økningen i satsen er da for å kompensere for bøndene som har vært nødt til å bruke mer penger på mat til dyrene sine, sier Bøe.