Hopp til innhold

– Fra algesuppe til badevann

Giftalgene som forsuret Vansjø i en årrekke er borte vekk. – Et eventyr, skryter miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Erik Solheim besøkte Vansjø

Erik Solheim besøkte Vansjø i dag.

Foto: Håvard Wien / NRK

I flere år var Vansjø svært forurenset og sterkt angrepet av giftalger. Situasjonen var så ekstrem at det i 2001 ble innført badeforbud i Vansjø, som også er drikkevannskilden til rundt 60.000 mennesker i mosseregionen.

– Blitt en perle igjen

Det har blitt jobbet hardt med ulike tiltak for å bedre vannkvaliteten og i 2008 var situasjonen bedret såpass mye at det igjen kunne åpnes for bading igjen.

Siden den gang har vannet blitt renere og renere for hvert år og nå er giftalgene nesten helt borte.

Det imponerer miljøvernminister Erik Solheim, som besøkte Vansjø og Østfold i dag.

– Det er bare kort tid siden Vansjø var et krisevann. Situasjonen var veldig alvorlig, både når det gjaldt lokal kloakk som ble sluppet rett ut i sjøen og mye gjødselavrenning fra landbruket . Men samarbeidet om å bedre vannkvaliteten har fungert. Nå har Vansjø blitt en perle igjen, sier Solheim til NRK.no.

– Viser at det nytter

For å redusere forurensingen av Vansjø har kommunen og privatpersoner bygget en rekke renseanlegg langs Vansjø - samtidig som bøndene har gjort tiltak for å hindre at gjødsel renner fra jordene og ut i vannet.

– Dette er en skikkelig gladsak som viser at miljøvern nytter. Alle har gjort jobben sin, slår Solheim fast.

Helga Gunnarsdottir, daglig leder for Vannområdeutvalget for Morsa, har i flere år jobbet for å bedre vannkvaliteten. Hun er også svært tilfreds.

– Det er gjennomført massive tiltak i jordbruket og i avløpssektoren i alle kommunene rundt Vansjø. Det har gradvis blitt bedre for hvert år, sier Gunnarsdottir til NRK.no.

Kan ikke love penger til flomtunnel

Et av spørsmålene som ble stilt Solheim under dagens besøk var om staten vil bidra med penger til en flomtunnel.

En ny storflom kan nemlig i verste konsekvens sørge for at algene blomstrer opp igjen.

– Jeg kan ikke grave frem pengene her og nå, men en flomtunnel er det neste store skrittet som man må vurdere. Eventuelt kan det bli et slags spleiselag mellom kommunene og staten. Det er viktig å sikre at en flom ikke bringer oss tilbake til slik det var, sier Solheim.