– Forventningene må snart innfris

Fisketorget i Oslo kan bli flere år forsinket. Planene må godkjennes på ny etter at Fisketorget har byttet arkitektfirma.

Alt så ut til å være klart for byggestart på Fisketorget på Rådhuskaia. Planene hadde klarsignal både hos Oslos politikere og bygningsmyndigheter.

Men da havnestyret skulle behandle saken for kort tid siden, var arkitekttegningene helt forandret.

Styreleder for Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen, mener derfor den varslete byggestarten nå i vinter neppe blir noe av. Han er lei av alle forsinkelsene.

– Jeg tror ikke det er sjans i havet at den planlagte byggestarten blir noe av. Den nye tegningen er kanskje noe mer krevende enn den gamle tegningen. I tillegg er det er mange som har meninger om dette, blant annet byantikvaren og plan- og bygningsmyndighetene.

– Forventningene må snart innfris

Bernt Stilluf Karlsen

Bernt Stilluf Karlsen, styreleder for Oslo Havn.

Foto: Sporveien

Det er arkitektfirmaet Dark som har tatt over tegningen av Fisketorget. Firmaet står bak deler av Barcode i Bjørvika, og vil la folk gå på taket til det nye Fisketorget, på samme måte som de gjør det på Snøhettas Opera-bygg. Planene er dermed både større og radikalt forandret.

– Det er skapt store forventninger til Fisketorget, og de må snart innfris, mener Karlsen.

I tillegg til skifte av arkitekter, er også stiftelsen som har jobbet for Fisketorget lagt ned.

Regnskapet viser at arbeidet hittil har kostet over to millioner kroner, som finansmannen Kjell Inge Røkke stort sett har betalt, i tillegg til de mange gratis dugnadstimene som ildsjelene bak prosjektet har investert.

Usikkerhet rundt finansieringen

Karlsen er likevel usikker på hvordan Fisketorget skal fullfinansieres.

– Vi vet ikke om det følger penger med de nye planene. Vi har grunnleggende spørsmål rundt finansieringen. Hvem skal bekoste utbyggingen, og hvor er pengene?

Karlsen sier Oslo Havn kan bli nødt til å slippe til noen andre, dersom de som har jobbet med Fisketorget i tjue år ikke snart kommer med konkrete resultater.

– Jeg er veldig fornøyd med de som har tatt initiativet. Vi synes det er en flott gjeng, som har tilknytning til fiskerne i Oslofjorden. Men hvis de som har hatt hevd på ideen, og kjørt prosessen til nå, ikke greier å komme i mål, må vi se på om vi må overlate stafettpinnen til noen andre.

NRK har hverken fått svar fra investor Kjell Inge Røkke eller stiftelsen Fisketorget i Oslo, som ble lagt ned tidligere i år.