– Fortsatt ubegripelig det som skjedde

Arbeiderpartipolitiker Martin Kolberg fra Lier har vært på Utøya hvert år siden 1968. Fortsatt synes han det er vanskelig å forstå massedrapene for fem år siden.

Martin Kolberg

VANSKELIG Å FORSTÅ: Fem år etter terrorhandlingen på Utøya synes Arbeiderpartiveteran Martin Kolberg fortsatt at hendelsen er ubegripelig.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Martin Kolberg sitter på hytta på Vestlandet. Samme sted var han også på samme dag for fem år siden. Da dukket det opp noen spesielle meldinger på telefonen til arbeiderpartiveteranen som det var vanskelig å forstå. Først om terrorhandlingen på regjeringskvartalet. Kort tid etter om skytingen på Utøya.

– Skyting på Utøya, er det noen som fleiper. Det skulle ikke skje, tenkte jeg. Men nei, det var ordentlig skyting. Folk ble skutt på. Det var jo ikke til å begripe da, sier Kolberg.

Han har vært på Utøya hvert år siden 1968 og har engasjert seg tungt i gjenoppbyggingen av stedet. Øya har betydd mye for 69-åringen som forteller at han fikk venner for livet her i sin ungdomstid. Fortsatt synes han at det er vanskelig forstå det at massedrapene på Utøya skjedde.

– Det er fortsatt for meg, som en voksen mann, enda litt ubegripelig at 69 ungdommer kunne bli henrettet. Henrettet direkte, systematisk, over en lang time, uten at vi klarte å gjøre noe med det. Det er helt uforståelig for meg den dag i dag og det er en veldig trist og vanskelig dag, sier han.

Husker stillheten

Etter meldingene for fem år siden reiste arbeiderpartipolitikeren direkte fra Vestlandet til Sundvollen. Her var de pårørende samlet og Kolberg fikk i oppgave å snakke med dem som hadde det vanskelig.

– Vi så forelde vente og gradvis skjønne at de hadde mistet sine barn. Det jeg husker var at det var så stille der. Det var hundrevis av mennesker, men veldig stille, sier han.

Utøya i juli

UTØYA: Martin Kolberg har vært på øya i Tyrifjorden hvert år siden 1968.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Kolberg husker dagen som om det var i går.

– Jeg pleier å si at jeg synes tiden går veldig sakte, men i denne sammenheng har den gått veldig fort. Tiden har gått veldig fort og har på mange måter stått stille når det gjelder denne grusomme hendelsen.

– Må bli et gledens sted

Kolberg tror det vil ta tid før såret etter 22. juli vil gro. Samtidig håper han at Utøya en dag kan bli gledens sted igjen.

– Fordi Utøya er et symbolsted for AUF og for Arbeiderpartiet. Det symbolet kan ikke terroristen rive ned, derfor må det igjen blir et gledens sted. Og det er det i ferd med å bli, men det vil ta tid.

Fysisk sett har det fått har det fått en voldsom ansiktsløft. Men Utøya har fått sår som ikke har grodd og som ikke skal gro. Fordi når 69 mennesker blir drept på den måten, vil vi alltid ha det med oss, avslutter Kolberg.