Hopp til innhold

– Forferdelig å ikke vite noe

Camilla Dammyr (18) og Stine Jarl Andersen (17) kjenner flere som var på Utøya under gårsdagens massaker.

Camilla Dammyr (18, t.h.) og Stine Jarl Andersen (17)

Camilla Dammyr (18, t.h.) og Stine Jarl Andersen (17)

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt / NRK

Camilla Dammyr og Stine Jarl Andersen dag til til Moss Kirke for å vise sin omtanke ovenfor de drepte og deres pårørende i Oslo og Utøya.

Venninene kjenner flere som var på Utøya under gårsdagens massaker.

Fem Østfold-ungdommer som var med i AUF-delegasjonen er savnet . Rundt 7-8 personer skal være skadet, ukjent hvor alvorlig.

LES OGSÅ:

– Grusomt

– Jeg ble helt kvalm i dag da jeg hørte hvor mange som er døde. Jeg fatter ikke at et menneske kan gjøre noe slikt, forteller Andersen før venninnen fortsetter:

– Nå er det også helt forferdelig å gå rundt uten å få vite noe som helst om de vi kjenner. Det er grusomt. Vi går jo bare rundt og vet ingen ting, sier Camilla Dammyr.

De to ungdommene har ikke fått kontakt med noen av sine bekjente på Utøya, men har fått oppdatert seg på situasjonen til noen av de.

– Vi har heldigvis sett Facebook-statusen til noen av de vi kjenner som forteller at de er i live, men vi ser de skriver at de har sett flere døde mennesker rundt seg, avslutter jentene.

LES OGSÅ:

– Spesiell stemning

Sogneprest i Moss Anders Leknes står utenfor kirken og tar imot mennesker som vil komme inn for å vise sin omtanke. Han tar seg også tid til å høre historier fra pårørende.

– Jeg har selv snakket med noen av ungdommene som hoppet ut i vannet for å rømme fra Utøya. Disse historiene jeg blir fortalt rører dypt i meg, spesielt fordi dette har skjedd med så unge mennesker, sier Leknes.

Kirken i Moss og andre kriker i Østfold vil holde åpent utover dagen om det fortsetter å komme besøkende. Leknes sier det er en svært spesiell stemning i kirken.

– Alle synes det er utrolig trist. Dette er noe som berører oss alle. Kirken er i dag preget av stillhet og åpenhet. Det virker som om besøkende har et behov for å snakke, forteller.