Hopp til innhold

– For få får hjelp av allergivaksine

Allergivaksine har gitt tolv år gamle Iselin et nytt liv. Altfor få allergikere får samme hjelp, mener lungespesialist.

Familien Kjelaas

Iselin (12) hadde store plager før hun fikk allergi-vaksine. Her er hun sammen med moren Elisabeth Kjelaas, som er nestleder i Moss og omegn astma- og allergiforening.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Livet til Iselin Kjelaas fra Moss ble totalforandret da hun fikk vaksine mot allergi, men mange allergikere har ikke hørt om tilbudet. Det opprører Iselins mamma, Elisabeth Kjelaas, som er nestleder i Moss og omegn astma- og allergiforening.

– Iselin var ekstremt allergisk mot bjørk og gress. Hun hadde store plager i form av snue med rennende nese og øyne, og hun hovnet opp både i øynene og ansiktet generelt, forteller hun.

Kvitt problemene

Illustrasjonsbilde vaksinering.

Et stikk annenhver måned i fire år, kan føre til at allergiplager forsvinner.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Fem år gammel ble Iselin satt på allergivaksine som er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig allergi.

Prinsippet for behandlingen er å minske allergien ved gi en injeksjon hver annen måned i fire år med det stoffet man er allergisk mot. For Iselin var forandringen stor.

– Allerede etter et år merket vi en enorm forbedring. I dag har hun overhodet ingen problemer i pollensesongen, sier Kjelaas.

Moren synes det er trist at mange ikke får samme hjelp som Iselin. Vaksinen koster rundt 2000 kroner i året, men flere sykehus i Norge tilbyr ikke vaksinen til de hardest rammede allergipasientene.

Ressursspørsmål

Ragnar Dahle har vært overlege ved Sykehuset Østfold i mange år og senere privatpraktiserende lungespesialist. Nå er han pensjonist og bekrefter at mange kunne fått hjelp hvis det ikke hadde stått om penger.

– Det er et ressursspørsmål rett og slett. På sykehuset prioriteres andre pasientgrupper. Sykehuset synes de får dårlig betalt, og det å gi vaksinebehandling på sykehus er en tapssak. De tjener lite på det. Og det er grunnen til at det blir nedprioritert, sier han.