Hopp til innhold

– Folk bør åpne hjertet sitt og bry seg.

Rundt 260 personer dør av overdose hvert år i Norge, ifølge Helsedirektoratet. I dag er det verdens overdosedag.

Selgere av Gatemagazinet

To selgere av Gatemagazinet i Fredrikstad tar en kopp kaffe før de drar ut og starter dagens salg.

Foto: Heidi Gomnæs

Christian Tveter vet hva det betyr å miste noen han er glad i på grunn av rus. Selv går han på metadon, og selger Gatemagazinet. I dag skal han markere verdens overdosedag.

– Jeg har mistet to kjærester. Hun ene hengte seg fordi det ble for mye rus, hun andre døde av en overdose. Så jeg har hatt det tett innpå meg.

Høye tall for narkotikautløste dødsfall

Hvert år går mange liv tapt på grunn av rus. Norge har de siste årene hatt blant de høyest registrerte forekomstene av narkotikautløste dødsfall per innbygger i Europa, skriver Helsedirektoratet.

I dag markeres overdosedagen i en rekke byer i landet. Målet er å minnes de døde og skape bevissthet om at overdoser kan forebygges.

– Det er fint at det finnes en markering og at vi kan minnes de som har gått bort i rus. Det blir nok sterkt, sier Christian Tveter.

Pilotprosjekt i flere byer

Byene som i 2011 var hardest rammet av overdosedødsfall, er nå utpekt som pilotkommuner. I Fredrikstad betyr det at flere prosjekter er på trappene.

I virksomheten for Friskliv og mestring i Fredrikstad kommune, er Marianne Otterstad Næss leder for avdeling Psykisk helse og rusmestring. Hun forteller at de blant annet planlegger å rykke ut for å bistå etter at ambulansetjenesten har reddet rusmisbrukere.

Kine Norbom og Marianne Otterstad Næss

I virksomhet Friskliv og mestring i Fredrikstad kommune, er Marianne Otterstad Næss leder for avdeling Psykisk helse og rusmestring.

Foto: Heidi Gomnæs

– Det kan være at ambulansetjenesten blir ringt opp og rykker ut til åstedet. Så gjør de medisinske vurderinger og gir motgift der det er nødvendig. Men det kan være at de som har vært utsatt for dette trenger noen å samtale med. Kanskje de trenger pårørende i nærheten. Det er en ganske voldsom opplevelse.

Målet er at de skal kunne hjelpe personen som har tatt en overdose i den sårbare fasen etter overdosen.

Ønsker seg sprøyterom – og at folk bryr seg

I lokalene til Gatemagazinet i Fredrikstad er det tid for en kopp kaffe før de skal ut i gatene. De to selgerne NRK møter, har tenkt mye over hva som skal til for å få ned antall overdosedødsfall. Patrick Jakobsen noen punkter til forbedringer som han mener vil hjelpe.

– Folk må begynne å ta bedre vare på hverandre. Ikke la folk ligge på gulvet i flere dager før man spør hvordan det går. Det bør være sprøyterom i flere byer og bedre ettervern med større mulighet til institusjonsplass, sier han og legger til:

– Hvis jeg ser noen tar seg litt og sovner, så dunker jeg borti dem hvert kvarter. Og sier: Går det bra, lever du? Og så vekker jeg dem, forteller Patrick Jakobsen.

Kveldens markeringer.

I Østfold markeres overdosedagen slik:

  • Halden kl. 8-10, Frokost i Stasjonskafeen med musikk og feiring av byvinner i skrivekonkurranse.
  • Eidsberg kirke kl. 12. Minnemarkering/Velferdssentralen 13: Enkel servering.
  • Fredrikstad Stortorvet kl. 15 Appeller, premieutdeling og minneord – åpne hus flere steder i etterkant.
  • Moss kirke kl. 17. Minnemarkering Varmestua kl. 18. Enkel servering.
  • Sarpsborg Kulåsparken kl. 18 Åpne stands i parken 15–19.